Ach, het is een prijsje maar meer ook niet

Het duel om de Johan Cruijff-schaal was nauwelijks een strijd te noemen.

Landskampioen PSV kon niet overtuigen tegen het B-elftal van Feyenoord.

De PSV-spelers houden de gewonnen Johan Cruijff-schaal omhoog. Veel gejuich klonk er niet, er waren nauwelijks fans meegereisd. Foto WFA WFA15T:VOETBAL JOHAN CRUIJFF SCHAAL FEYENOORD-PSV:AMSTERDAM;23AUG2008-23-08-2008 VOETBAL: FEYENOORD-PSV :AMSTERDAM PSV winnaar Johan Cruijff Schaal 2008 Foto:Petra Hauwert WFA/ph/str.Petra Hauwert WFA
De PSV-spelers houden de gewonnen Johan Cruijff-schaal omhoog. Veel gejuich klonk er niet, er waren nauwelijks fans meegereisd. Foto WFA WFA15T:VOETBAL JOHAN CRUIJFF SCHAAL FEYENOORD-PSV:AMSTERDAM;23AUG2008-23-08-2008 VOETBAL: FEYENOORD-PSV :AMSTERDAM PSV winnaar Johan Cruijff Schaal 2008 Foto:Petra Hauwert WFA/ph/str.Petra Hauwert WFA WFA

Als het niveau van het duel om de Johan Cruijff-schaal symptomatisch is voor het spelpeil in de eredivisie, dan gaan de Nederlandse voetballiefhebbers een weinig aantrekkelijk seizoen tegemoet. Landskampioen PSV zette zaterdagavond in de Arena bekerwinnaar Feyenoord met 2-0 opzij, maar van een vooraf door de KNVB aangekondigd voetbalfeestje was geen moment sprake. Vrijwel niemand nam de strijd om de Nederlandse Super Cup serieus, waardoor de thuisblijvers – onder wie naamgever Johan Cruijff – gelijk kregen. De schaterlach van PSV-coach Huub Stevens als antwoord op de vraag wanneer zijn ploeg gehuldigd zou worden, was veelzeggend.

De trainers, de spelers en de supporters van PSV en Feyenoord liepen op voorhand niet bijzonder warm voor de generale repetitie een week voordat het nieuwe seizoen begint. De nieuwe coaches Huub Stevens en Gertjan Verbeek zagen het duel vooral als een laatste voorbereidingswedstrijd. De te winnen schaal en het daarbij behorende bedrag van 135.000 euro zorgde nauwelijks voor een extra motivatie bij de spelers. Slechts een paar honderd PSV-fans hadden de moeite genomen hun ploeg in Amsterdam te ondersteunen. Gejuich was er in de Arena dan ook amper te horen toen aanvoerder Timmy Simons de Johan Cruijff-schaal ontving uit handen van oud-doelman Hans van Breukelen.

In de aanloop naar de strijd om de Johan Cruijff Schaal liet Feyenoord-aanvoerder Giovanni van Bronckhorst al weten dat de Rotterdamse fans niet in paniek zouden moeten raken bij een eventuele nederlaag. Feyenoord was door het missen van onder anderen Roy Makaay, Jonathan de Guzman, Ron Vlaar, Kevin Hofland, Karim el Ahmadi, Jon Dahl Tomasson, Andwelé Slory en Theo Lucius zo verzwakt dat van een serieuze strijd geen moment sprake was. Het was misschien wel leerzaam voor Verbeek te zien dat de aanvallers Michael Mols en Diego Bieseswar in elk geval ongeschikt zijn voor een ploeg die zichzelf ziet als titelkandidaat.

Titelverdediger PSV trad nagenoeg met een fitte selectie aan, maar overtuigend was ook het optreden van de ploeg van Stevens niet te noemen. Met name in de eerste helft gingen de PSV’ers veel te gehaast op zoek naar een opening en werd vele malen knullig balverlies geleden. In de eerste 45 minuten wist de Nederlandse vertegenwoordiger in de Champions League zelfs geen kans te creëren tegen de B-ploeg van Feyenoord.

Stevens greep de rust aan om zijn elftal erop te wijzen dat er met meer overleg en geduld gevoetbald moest worden. In de tweede helft trok PSV het initiatief naar zich toe en liet zien dat de ploeg een paar stappen verder is dan de concurrent uit Rotterdam. Onder aanvoering van spelmaker Ibrahim Afellay dwong de club uit Eindhoven een aantal uitgespeelde kansen af. Tien minuten na rust opende Danko Lazovic de score met een kopbal na een van richting veranderde voorzet van Mike Zonneveld. In de 67ste minuut besliste Dirk Marcellis het duel door een hoekschop van Zonneveld achter Feyenoord-doelman Henk Timmer binnen te koppen. In de slotminuut zorgde nieuwkomer Nordin Amrabat nog voor een hachelijk moment door een voorzet van Balazs Dzsudzsak over een leeg doel te tikken.

Terwijl Feyenoord slechts kan hopen dat de geblesseerde spelers zo snel mogelijk terugkeren, worden bij PSV langzaam maar zeker de contouren van een nieuwe ploeg zichtbaar. De landskampioen heeft met het vertrek van doelman Gomes, middenvelder Ismaïl Assati en aanvaller Jefferson Farfán kwaliteit en creativiteit ingeleverd. Maar met nieuwkomers Andreas Isaksson, Nordin Amrabat, Jérémie Brechet, Francisco Rodriguez, Erik Pieters en Reimond Manco is de selectie in de breedte wel zichtbaar versterkt. Verder is de doorbraak van jeugdspeler Stijn Wuytens, die zaterdagavond een basisplaats had, positief te noemen. Stevens liet na afloop weten dat er wat hem betreft geen versterkingen meer bij hoeven. „Ik heb vertrouwen in deze groep”, aldus de coach.

Feyenoord-trainer Verbeek kon na de uitreiking van de Johan Cruijff-schaal weinig anders doen dan concluderen dat PSV de terechte winnaar was. Maar dat deed hij niet alvorens een sneer uit te delen aan de organisator, KNVB. „Als de voetbalbond wil dat wij dit evenement serieus nemen dan moeten ze wel zorgen voor een goede grasmat. Het gras was gewoon te lang”, zei de geïrriteerde Verbeek. Zijn collega Stevens stelde daarop vast dat het veld in de Arena ook nog eens veel te glad was. Waarmee de coaches maar wilden zeggen dat zij echt niet als enige schuld hadden aan het erbarmelijke niveau van de strijd om de dertiende Johan Cruijff-schaal.

    • Koen Greven