51 keer goud voor China, Van der Weijden droeg vlag

Maarten van der Weijden, olympisch kampioen op de tien kilometer zwemmen, mocht gisteren tijdens de sluitingsceremonie de Nederlandse vlag dragen. „Toen ik in de wachtkamer zat te wachten tot ik het stadion in mocht, was ik een beetje aan het terugdenken”, zei de vlaggendrager. „Ik besefte toen eigenlijk pas wat er de afgelopen dagen allemaal is gebeurd. Ik ben normaal niet zo emotioneel, maar daar in die wachtkamer was ik het wel een beetje.”

Alle Nederlandse medaillewinnaars bij de Spelen in Peking worden woensdag in de Ridderzaal ontvangen en gehuldigd door koningin Beatrix, premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris Jet Bussemaker.

De Franse handballers hebben voor het eerst olympisch goud gewonnen. In de finale versloegen zij IJsland met 28-23. Daarmee kwam Frankrijk in totaal uit op zeven gouden medailles. Door de 16 zilveren en 17 bronzen medailles eindigde Frankrijk in het medailleklassement boven Nederland.

De waterpoloërs van Hongarije hebben de olympische titel behaald. Het team was gisteren in de finale te sterk voor de VS: 14-10. Het betekende de negende gouden waterpolomedaille voor de Hongaren in de historie van de Spelen. Servië behaalde het brons door een overwinning op buurland Montenegro.

Wereldkampioen boksen bij de superzwaargewichten Roberto Cammarelle heeft de olympische titel behaald. De Italiaan gaf gisteren in Peking in de finale boven 91 kilogram zijn Chinese tegenstander Zhang Zhilei een afstraffing. Zhang wankelde al in de eerste ronde na een reeks kaakstoten. In de vierde ronde stootte Cammarelle de Chinees tegen de grond, waarna de arbiter het duel beëindigde. De bronzen medailles waren voor de Brit David Price en Vjatjeslav Glazkov uit Oekraïne.

Met 53 jaar was de Israëliër Seteng Ayeleer gisteren de oudste deelnemer aan de olympische marathon in Peking. Hij finishte als 69ste in een tijd van 2.30.07. Hij hield zeven lopers achter zich.

Mountainbikester Elsbeth Van Rooij-Vink is gisteren uit het ziekenhuis ontslagen. Ze moest een nacht ter observatie in het ziekenhuis doorbrengen, nadat ze zaterdag na afloop van de olympische wedstrijd, waarin ze veertiende werd, bevangen was geraakt door de hitte. „Elsbeth is goed hersteld. Ze is nog wel wat zwakjes, maar dat is niet vreemd een dag na zo’n wedstrijd”, zei Tjeerd de Vries, dokter bij sportkoepel NOC*NSF, die Vink in het ziekenhuis ophaalde.

De Russische turnsters hebben gisteren olympisch goud gewonnen bij het onderdeel ritmische gymnastiek voor ploegen. De vrouwen uit Rusland hielden China (zilver) en Wit-Rusland (brons) achter zich. Het goud op de individuele meerkamp ging eerder ook al naar Rusland.

Geen van de Nederlandse medaillewinnaars is in Flevoland of Friesland geboren. Noord-Holland voert de fictieve medaillespiegel aan, zestien van de ruim zestig sporters met een medaille werden daar geboren. Eén medaillewinnares, hockeyster Marilyn Agliotti, is buiten Nederland (Boksburg, Zuid-Afrika) geboren.

Zhang Xiaoping heeft gisteren de 51ste en laatste gouden medaille voor China gewonnen bij de Spelen in Peking. De bokser won in de finale van het lichtzwaargewicht (tot 81 kilogram) van de Ier Kenny Egan. De bronzen medailles gingen naar de Brit Tony Jeffries en de Kazach Jerkeboelan Sjinalijev.