Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Multiroom audio van Philips, Sony en Sonos

Deze maand brengen onder meer Philips en Sony nieuwe  apparaten uit die vanuit één bron draadloze audio door het hele huis sturen. Draadloos, zodat je zowel in de slaapkamer als op de badkamer van één centrale muziekverzameling kunt genieten.

Philips

Philips_mci500H.jpgPhilips Music Center MCi500H is een midiset met een harde schijf van 160 GB (80.000 liedjes). De hifi-set  kan liedjes naar vijf verschillende wifi-stations sturen - iedereen hoort dan z’n eigen muziek. Op die centrale plek zul je je cd’s moeten rippen en bewaren. Daarnaast kan de Streamium bestanden van een pc of usb-stick afspelen en internet radiosstations weergeven. De MCi500H gaat in Groot-Brittannië 400 pond kosten, zo’n 500 euro.Hier meer over het Streamium systeem.

Sony

Sony__AIR_SA20PK_1.jpgSony pakt het anders aan:  S-Airplay dock (AIR SA 20 PK, ongeveer 400 dollar/270 euro)  verspreidt het geluid van één iPod over een afstand van 50 meter. Vervolgens kun je in elke kamer een extra set draadloze speakers (130 dollar/90 euro) aansluiten. Daarnaast is het ook nog eens coole wekker met AM/FM radio.

Sonos

sonos_bundle.jpgDe crème de la crème op het gebied van multiroom-geluid komt van Sonos. Dat merk gebruikt voor een eigen netwerkprotocol  - ‘Sonosnet’ -  in plaats wifi, omdat dat beter zou klinken, met minder vertraging. De versterkers van het nieuwe Sonos systeem zijn een stuk lichter dan de vorige editie en kun je dus ook makkelijk ergens op een plank kwijt. Luidsprekers aansluiten en klaar is kees. Daarnaast heeft Sonos ook ontvangers die je naar een audio-installatie kunt doorlussen.  De draadloze afstandsbediening die Sonos meelevert bedient heeft heeft een soort click-wheel à la iPod

Het nadeel van deze multiroomoplossingen: legale muziek met kopieerbeveiliging is niet altijd probleemloos door te geven. Je zou het kunnen oplossen met het Airport Express systeem van Apple, dat wel met iTunes-liedjes met DRM overweg kan. Het nadeel is dat je bij dat systeem alleen streamt vanuit iTunes en geen liedjes kunt verwisselen op afstand.

Er is met een omweggetje: met Remote software kun een iPhone of iPod-touch veranderen in een afstandsbediening à la Sonos. En wie een gewone telefoon heeft kan het ook met Salling Clicker software die via Bluetooth iTunes bestuurt.