Weer wankelt Tr-eiwit

T. rex had zeker spieren en pezen. De vraag is of er restjes van zijn gevonden. foto de kunsthal
T. rex had zeker spieren en pezen. De vraag is of er restjes van zijn gevonden. foto de kunsthal De Kunsthal

Wee Mary Schweitzer en John Asara die beweerden dat er uit een 68 miljoen jaar oud fossiel van Tyrannosaurus rex nog herkenbaar bindweefseleiwit van dat dier te halen is.

De dino-onderzoeksgroep rond Schweitzer en Asara, van Carolina State University publiceerde vorig jaar in Science dat ze in zo’n fossiel een beetje (in de orde van 10-15 mol) eiwit vonden, aangetoond met een massaspectrometer. En dat dat eiwit op het weefselversterkende collageen van de kip lijkt. Vogels zijn nauw verwant aan deze dino’s.

Iedereen is het er wel over dat er eiwit is. Maar is het dino-eiwit?

Gisteren kreeg het T. rex-team, het flink voor de kiezen. In een ‘technisch commentaar’ in Science roeren data-analisten uit San Diego zich. In alle gegevens uit een massaspectrometer kun je wel ‘kippencollageen’ vinden, is hun kritiek – als je maar lang genoeg zoekt. Alsof je een aap op een toetsenbord laat rammen: daar komen ook wel woorden uit, maar dat wil niet zeggen dat de aap kan spellen.

Drie weken geleden (Ophef, 2 augustus) was het al raak in het tijdschrift PLoS One: de ‘bekleding van de bloedvatwanden’ die de onderzoekers zouden hebben gezien, was een slijmlaag van bacteriën, volgens onderzoeker Thomas Kaye.

Volgens Kaye leek het eiwit wel op collageen, maar het kon zijn gemaakt door vervuilende bacteriën.

Op de nieuwe kritiek slaat Asara in Science direct terug. Goed, de vondsten waren niet allemaal statistisch significant. Maar kippencollageen was écht de beste uitkomst van de analyse. Mochten de critici niet overtuigd zijn: Asara belooft binnenkort bevestiging uit andere dinobotten.

    • Hester van Santen