VS betwisten terugtocht van Rusland

De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk nemen geen genoegen met de verklaring van Rusland dat het al zijn troepen uit Georgië heeft teruggetrokken. De drie NAVO-landen verbinden daaraan nog geen gevolgen.

Gisteravond meldde Rusland dat alle troepen uit Georgië weg waren. „Het plan-Medvedev/Sarkozy is daarmee nagekomen”, zei minister Serdjoekov van Defensie.

Na een telefoongesprek met de Franse president Sarkozy concludeerde president Bush van de VS dat de terugtrekking niet voldeed aan het deze week ondertekende bestandsakkoord. „De Russen hebben zich nog niet volledig teruggetrokken uit het gebied dat niet wordt betwist”, zei een woordvoerder van Bush. Volgens het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er nog Russische troepen bij Poti en Senaki, twee steden die ver verwijderd liggen van van de betwiste gebieden Zuid-Ossetië en Abchazië. Volgens persbureau Reuters bouwden Russische soldaten bij de havenstad Poti loopgraven.

Aan Russische zijde worden deze berichten slechts indirect ontkend. Volgens minister Serdjoekov zijn er alleen nog Russische „vredeshandhavers” in Georgië. Conform punt 5 van het bestandsakkoord moeten de Russen zich terugtrekken tot de linies die ze voor het begin van de oorlog twee weken geleden bezetten.

De Britse minister Miliband (Buitenlandse Zaken) toonde zich gisteren „ernstig verontrust” over de Russische aanwezigheid in Georgië. Eerder deze week weigerde NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer te zeggen of de alliantie vervolgstappen in petto had. Dat was een iffy question. „Die beantwoord ik nooit”, zei hij na een ministersvergadering. Minister Rice (VS, Buitenlandse Zaken) en haar Franse collega Kouchner herhaalden dat Medvedev zich „aan zijn woord moest houden”. Anders had Frankrijk als EU-voorzitter alleen nog het plan de EU- regeringschefs bijeen te roepen.

Achtergrond:pagina 5