‘Vissers zouden onze acties moeten omarmen’

Actie groep Greenpeace stortte grote rotsblokken in zee om visserij onmogelijk te maken. De vissers zijn furieus en willen niet langer om de tafel met deze „criminele organisatie.”

Er is een oorlog uitgebroken tussen Greenpeace en de Nederlandse vissers. Vissers willen geen overleg meer met de milieuorganisatie die is verworden tot een „criminele organisatie”, zegt Ben Daalder, voorzitter van de Federatie van Nederlandse Visserijverenigingen.

Vissers is het werken onmogelijk gemaakt in een deel van de Noordzee doordat Greenpeace er vorige week grote rotsblokken op de zeebodem heeft gestort. Het gaat om een gebied voor de kust van Duitsland, het Sylter Buitenrif, waar veel Nederlandse garnalenvissers actief zijn. Als het sleepnet van een kotter achter zo’n rotsblok van twee à drieduizend kilo blijft haken, behoort kapseizen tot de mogelijkheden, stelt Daalder.

Greenpeace zegt dat er geen gevaar hoeft te ontstaan omdat het de coördinaten van het gebied waar de rotsen liggen, bekend heeft gemaakt. Vissersschepen moeten maar uit de buurt blijven.

Greenpeace heeft de actie ondernomen omdat „democratische procedures veel te langzaam werken”, zegt woordvoerder André van der Vlugt van Greenpeace. Vissers mogen dan wel het recht hebben om in het bewuste gebied te vissen, „het is de vraag of ze het ook moeten doen”. De organisatie wil dat 40 procent van de Noordzee wordt uitgeroepen tot zeereservaat zonder enige menselijke activiteit. Niet alleen visserij, maar ook bijvoorbeeld zandwinning zou er moeten worden verboden. Dit zou nodig zijn om de populaties van intensief beviste soorten als tong en schol de kans te geven op een veilig niveau te komen.

Aanleiding voor de actie, legt Van der Vlugt uit, is dat Nederland en Duitsland veel te traag zijn met het aanwijzen van natuurgebieden in de Noordzee. Europees beleid verplicht de lidstaten tot het instellen van deze gebieden, maar om het proces zorgvuldig te laten verlopen heeft Verburg de aanmelding uitgesteld tot 1 januari 2009, zo berichtte ze twee maanden geleden aan de Tweede Kamer. „Er wordt al heel lang overlegd”, zegt Van der Vlugt, „maar dat leidt niet tot verbetering van het milieu.”

„De vissers zouden onze acties moeten omarmen”, zegt Van der Vlugt, want zeereservaten bevorderen de visstand. Uiteindelijk zorgen ze er dus voor dat er in de toekomst meer vis is dan nu. „Wij proberen onze voorstellen al heel lang bij de vissers tussen de oren te krijgen”, zegt Van der Vlugt, „maar dat lukt niet best omdat ze op de korte termijn denken.”

Vissers zijn woedend over de sabotageactie van Greenpeace. „Een arrogante club”, zegt Daalder. De vissers hebben geprotesteerd bij het ministerie van Landbouw en strafrechtelijke aanklachten ingediend tegen de actievoerders bij de Nederlandse en Duitse justitie. Van het ministerie van Landbouw hebben de vissers te horen gekregen dat het „alles doet dat binnen het bereik ligt” om een einde aan de acties te maken, aldus advocaat Jaap Hoekstra, maar concreet ziet hij geen initiatieven.

Vissers en milieuorganisaties zouden binnenkort gezamenlijk aan tafel gaan zitten om te komen tot beheersplannen voor de natuurgebieden die Verburg in de Noordzee wil aanwijzen. Op 5 juni heeft Verburg daartoe uitnodigingen de deur uit gedaan, deelt een woordvoerder mee, onder meer aan Greenpeace. De vissers weigeren echter nog langer met Greenpeace te praten, zegt voorzitter Daalder van de Federatie van Nederlandse Visserijverenigingen. „Met de Stichting Noordzee en het Wereldnatuurfonds willen we nog wel praten, maar niet meer met criminele actiegroepen. Greenpeace zet al het overleg dat we hebben over verduurzaming van de visserij op de tocht.”

De acties lijken vooruitstrevende vissers juist in de problemen te brengen. „Vissers als ik willen de dialoog met de samenleving aangaan”, zegt de Katwijker visser Rems Cramer. „Maar veel collega’s zeggen: die milieugroepen willen ons gewoon het werken onmogelijk maken. Zij zeggen nu: zie je wel? Ze gooien gewoon een deel van Noordzee dicht.” Cramer heeft dus moeite zijn gematigde positie te verdedigen. Hij zou graag zien dat de overheid iets ondernam. „Stel je eens voor dat een actiegroep tegen automobilisme betonblokken op de snelweg gooit?”

Greenpeace belemmert visserij in Noordzee NRC 230808 / FG
    • Hans van der Lugt