Vissers: Greenpeace is crimineel

Recente acties van Greenpeace bedreigen de onderhandelingen van regering en maatschappelijke organisaties over de aanwijzing van natuurreservaten in de Noordzee. De garnalenvissers wensen niet meer met Greenpeace te praten. „Wij gaan niet aan tafel met criminele actiegroepen”, aldus voorzitter Ben Daalder van de Federatie van Nederlandse Visserijverenigingen. Stichting Noordzee en Wereldnatuurfonds beschouwt hij nog wel als gesprekspartners.

Greenpeace heeft afgelopen week op het Sylter Buitenrif, ter hoogte van de grens tussen Denemarken en Duitsland, rotsblokken in de Noordzee gestort. Daardoor is een heel gebied niet langer te bevissen. Vissersschepen lopen gevaar als hun sleepnetten achter de rotsblokken blijven haken.

Greenpeace is tot deze actievorm overgegaan omdat de Nederlandse regering volgens de actiegroep te traag is met het aanwijzen van natuurgebieden in de Noordzee. Minister Verburg (Landbouw, CDA) heeft de actie van Greenpeace afgekeurd. Zij is van plan om uiterlijk 1 januari 2009 een viertal zogeheten ‘Natura 2000 gebieden’ aan te wijzen.

Visserij: pagina 17

    • Hans van der Lugt