Uitgekarnd 2

Het artikel over karnemelk (Voorgoed uitgekarnd, Wetenschap 9 augustus) herinnert me aan de oorlog, in 1942, toen ik bij een boerderij in de Gelderse Achterhoek een maand hielp bij het rogge binden. Ik arriveerde per fiets in de avond en kreeg meteen een groot bord karnemelkse pap. Verrukkelijk! In de stad was alleen wat `melk` te koop. Die melk was zo dun, dat als je een glas ervan gedronken had, het glas eruitzag of er water uit gedronken was. `s Middags moest ik soms - achter in de tuin tussen de struiken - karnen, in de ronde houten ton met stamper. Het stampen deed ik met de hand, zo lang tot er kleine bolletjes roomboter verschenen. Van bacteriën had ik nooit gehoord. Mooi dat NIZO Food Research zo rond 1975 de continue boterbereiding uitvond, die wereldwijd gebruikt wordt!

    • G.A. Ridder-Visser Rotterdam