Televisie Voorkeur

Twee keer Symphonica in Rosso. Marco Borsato in 2006 op RTL 4, 22.45-0.15u. En het eerste deel van het optreden van Paul de Leeuw in 2007 op SBS 6, 21.30-22.35u. Nederland, Arnhem, 20-10-2006 Marco Borsato in het Gelredome. Foto: Flip Franssen Franssen, Flip

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over voetballer Ibrahim Afellay die van de Johan Cruijff Foundation een voetbalveld voor jonge spelers mag laten aanleggen in een plaats naar keuze. Afellay koos voor de stad waar zijn familie vandaan komt: Al Hoceima in Marokko. Ned.1, 18.25-18.55u.

Nova. De hele uitzending is gewijd aan het onderwerp: wat heeft acht jaar Bush de wereld (en ons) opgeleverd? Ned.2, 23.00-23.30u.

informatief

Britain from above: The Land. Serie over het veranderende Britse landschap, vanuit de lucht gefilmd. In East-Anglia moeten tijdens WO II agrarische bedrijven plaats maken voor start- en landingsbanen voor gevechtsvliegtuigen. Na de oorlog komt de landbouw terug, maar in monocultuur, waardoor het landschap ingrijpend verandert. BBC 2, 18.00-19.00u.

Vranckx: Diego in Noord-Korea. Noord-Korea is het meest gesloten land ter wereld. Verslaggever Diego Buñuel deed zich voor als acteur, kreeg twee gidsen als oppassers mee en volgde een tot in de kleinste details door de autoriteiten uitgestippelde route door het land. In de hoofdstad Pyongyang ziet hij slechts lachende gezichten, maar op het platteland kunnen de Noord-Koreanen niet verbergen hoe arm en uitzichtloos hun bestaan is. België 2, 20.10-20.40u.

kunst en cultuur

Prinsengrachtconcert. Live vanaf de Prinsengracht in Amsterdam. Centraal dit jaar staat de Koreaans-Amerikaanse violiste Sarah Chang. Zij speelt werken van De Sarasate, Tsjaikovski, Händel/Halvorsen en Vivaldi. Het Kinderprinsengrachtconcert is te zien in Z@pp met een concert door het JeugdOrkest Nederland o.l.v. Jurjen Hempel. Jonge muzikale talenten spelen samen met populaire Nederlandse artiesten, o.a. Jim, de 3Js en Tess. Ned.3, 17.45-18.45u. en Ned.2, 21.35-22.45u.

BBC Proms 2008: National Youth Orchestra of Great Britain. Op het programma: ‘Ameriques’ van Edgard Varèse, Pianoconcert nr. 4 van Sergei Rachmaninov en Symfonie nr. 3 van Aaron Copland. Het orkest staat onder leiding van Antonio Pappano. Solist is pianist Boris Berezovsky. BBC 2, 20.00-21.30u.

Pop Britannia: Move it! Documentaireserie over de geschiedenis van de Britse popmuziek. De tweede aflevering gaat over de glorietijd: de jaren zestig, waarin de popmuziek niet alleen een authentiek Brits geluid krijgt, maar ook losgezongen raakt van de showbusiness. Wegbereiders waren de Beatles, The Stones en The Who. Met medewerking van Pete Townsend, Sir George Martin, Bryan Ferry, Sandie Shaw en Lulu. BBC 2, 23.30-0.30u.

amusement

De avond van de smaak. Vrolijke quiz over gezond en lekker eten in het kader van de ‘Week van de smaak’ op Ned.3. Quizmaster Jörgen Raymann onderwerpt twee teams van elk drie BN’ers aan vragen in de sfeer van: Wat moet je eten als je een olympische prestatie moet leveren? In welk land eten ze de gezondste patat? Wat gaat er mis in je spijsverteringskanaal als je pasta met vla eet? Ter afwisseling af en toe een smaaktest en een filmpje. Topkok Pierre Wind beoordeelt de prestaties. Ned.3, 20.25-22.00u.

Olympische Spelen

Voor het complete programma in Peking verwijzen we naar de sportpagina’s van deze krant en nrc.nl/spelen

Hoogtepunten van de dag. Hoogtepunten, samenvattingen, commentaren en interviews rond de wedstrijden van vannacht en vandaag. Ned.1, 20.25-21.30u.

Studio Sportzomer. Mart Smeets en tafelheer oud-schaatskampioen Bart Veldkamp in gesprek met de hockeyheren (vandaag was hun strijd om het brons) en mountainbiker Bart Brentjens. Live vanuit het HHHuis in Peking. Ned.1 22.25-23.20u.

Openingsceremonie op herhaling. De ceremonie is miljoenen keren illegaal gedownload van internet (via de website ‘The Pirate Bay’) en het IOC eist maatregelen. Om mensen de kans te geven nog snel legaal op te nemen, zendt de VRT het gedeelte tot de parade van de deelnemers nogmaals uit. België 1, 0.00-1.25u.

Rechtstreeks verslag. Live vanuit Peking: judo, zwemmen en turnen. Ned.1, 12.00-18.00u. ’s Middags: hockey, honkbal, ritmische gymnastiek, atletiek, boksen, volleybal, tafeltennis, basketbal. In de nacht: marathon mannen, ritmische gymnastiek, volleybal, waterpolo, boksen, basketbal, handbal. Ned.1, 1.25-6.00u.