Televisie Voorkeur

ABBA is ruim dertig jaar na ‘Waterloo’ nog steeds populair. RTL 4, 23.00-0.30u. In this June 14, 1974 file photo, Swedish pop group ABBA, Bjorn Ulvaeus, back left, Benny Andersson, back right, Agnetha Faltskog, front left, and Anni-Frid Lyngstad are shown. (AP Photo, file) Associated Press

Documentaire

Earth – The Power of the planet. Dr. Lain Stewart reist af naar Hawaii en de Straat van Gibraltar en legt uit op welke manier oceaankrachten de aarde haar vorm hebben gegeven. BBC 2, 18.45-19.45u.

Panorama: de plaag van namaak. Tweede deel van de documentaire over namaakartikelen. Over de gretigheid van de kopers en de misdaadsector die daar brood in ziet. Canvas, 20.10-20.55u.

Thema-avond: Côte d’Azur. Rijke en beroemde mensen willen graag wonen aan de azuren kust en laten er hun grote (en vaak lelijke) kastelen bouwen. Met onder meer een documentaire over de aantrekkingskracht van Antibes en van het eiland Porquerolles, dat vooral bekend staat als exclusief vakantieoord. Arte, 20.39-0.25u.

Lust for life. Documentaire van Bram van Splunteren uit 1986 over het leven van de Amerikaanse rockzanger James Newell Osterberg, bekend als Iggy Pop, van de rockband The Stooges. Interviews, archiefbeelden, foto’s en concertfragmenten. Geschiedenis TV, 22.46-23.39u.

ABBA: De reünie. Het succes van de Zweedse popgroep begon in 1974 toen ABBA het Eurovisie Songfestival won met het nummer Waterloo. Op The Beatles na was en is ABBA de best verkopende groep. En dertig jaar na oprichting wordt hun materiaal gebruikt in de succesvolle musical Mamma Mia!. RTL 4, 23.00-0.30u.

ZDF-History: Winston Churchill. Documentaire waarin vooral de persoonlijke kant van de staatsman wordt belicht: hij geloofde dat hij afstamde van een Noord-Amerikaanse indianenstam, was verzot op de Marx Brothers en kreeg in 1953 de Nobelprijs voor literatuur. ZDF, 23.40-0.25u.

Interview

Zomergasten. Bas Heijne gaat in gesprek met de Rotterdamse socioloog Willem Schinkel, universitair docent theoretische sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Schinkel, die binnen zijn vakgebied bekend staat als ‘radicale denker’, promoveerde in 2005 cum laude op een proefschrift over geweld, Aspects of violence, en werd hiervoor bekroond met de Willem Nagelprijs van de Nederlandse Vereniging voor Criminologie. In 2007 verscheen Denken in een tijd van sociale hypochondrie, over onderbuikgevoelens die in de samenleving leven rond de integratie en het taalgebruik in het debat daarover. Deze week verscheen zijn boek De gedroomde samenleving, een nadere analyse daarvan. In zijn Zomergastenavond verkent Schinkel die onderbuikgevoelens van Nederland aan de hand van fragmenten van Rita Verdonk, prinses Máxima en Joran van der Sloot. Zijn televisie-avond voert verder langs opgepompte spierbundels, ‘het naakte leven’ van Guantánamo Bay en globalisering op de Rotterdamse Kruiskade. Ned.2, 20.25-23.30u.

Spraakmakers. IOC-lid Hein Verbruggen blikt samen met presentator Hans Vandeweghe terug op de afgelopen Olympische Spelen in Peking. Canvas, 21.45-22.15u.

Amusement

London 2012 Party. Live verslag van het evenement Visa London 2012 Party, dat plaatsvindt ter gelegenheid van Londens nieuwe status van gaststad van de Olympsiche Spelen in 2012. Diverse Britse artiesten, waaronder McFly, The Feeling, Will Young, Il Divo en Katherine Jenkins, zullen optreden tijdens een gratis openluchtconcert vlakbij Buckingham Palace. BBC 1, 16.15-18.00u.

Drama

Ernstige delicten. Nieuwe reeks afleveringen van deze Nederlandse detectiveserie. Met o.a. Han Oldigs, Janni Goslinga en Hans Ligtvoet. Ned 1, 23.40-0.35u.

Olympische Spelen

Voor het complete programma in Peking verwijzen we naar de sportpagina’s van deze krant en nrc.nl/spelen

Rechtstreeks verslag. Live vanuit Peking: finales volleybal, waterpolo, boksen, basketbal, handbal en ritmische gymnastiek. Ned.1, 6.00-18.00u. Zondagnacht: Ned.1, 1.25-6.00u.

Sluitingsceremonie: Peking 2008. Voormalig tennisprof Sue Barker doet rechtstreeks verslag van de de slotceremonie in Peking. BBC 1, 13.00-16.15u.

Hoogtepunten van de dag. Hoogtepunten, samenvattingen, reportages en interviews. Ned.1, 18.10-19.05u.

Studio Sportzomer. Dagelijks praatprogramma van Mart Smeets, live vanuit het HHHuis in Peking. Ned.1, 20.25-21.30u.