Tbilisi vraagt royale hulp VS

Georgië heeft de Verenigde Staten om ruimhartige financiële steun gevraagd voor de wederopbouw na de oorlog met Rusland. Dat is bekendgemaakt door het hulpagentschap van de Amerikaanse overheid, USAID.

De regering van de Georgische president Saakasjvilli heeft een voorstel opgesteld voor, wat ze zelf noemt, een „Feniks-fonds” van tussen de 1 en 2 miljard dollar (tussen de 674 miljoen en 1,3 miljard euro). Dat meldde Henrietta Fore. hoofd van USAID, gisteren na een bezoek aan Tbilisi.

Fore: „Dat is echt voor reconstructie, het is voor infrastructuur. Het is niet alleen vanwege het geweld. Het is voor ontwikkeling.”

De Russen bombardeerden bij hun luchtaanvallen deze maand vooral de militaire infrastructuur in het zuidelijke buurland: een marinehaven bij Poti aan de Zwarte Zee, het militaire vliegveld bij de hoofdstad Tbilisi en bases op verscheidene bases door het land. In de stad Gori werden enkele appartementencomplexen geraakt. Ook werd een brug op de belangrijke route van oost naar west opgeblazen. Rusland ontkent hiervoor verantwoordelijk te zijn.

Volgens Fore moeten onder meer communicatiemiddelen, zoals de door de Russen uitgeschakelde gsm-zendmasten, hersteld worden. Ook zou er geld uitgetrokken moeten worden voor waterkrachtdammen en voor de opvang van ontheemden of van burgers wier huis beschadigd is. Ook de Wereldbank heeft een gezant naar het land gestuurd om de schade te inventariseren. (Reuters)