Sri Lankees leger vordert met offensief

Het Sri Lankese leger kan oprukken naar de belangrijkste stad van de Tamil Tijgers, nadat het de afgelopen dagen twee strategische plaatsen heeft ingenomen. Kilinochchi, in feite de hoofdstad van de Tijgers, lag gisteren binnen bereik van de artillerie van het leger.

Sinds enkele weken wint het leger snel terrein in het noorden van Sri Lanka, waar de separatistische Tamil Tijgers hun bolwerken hebben. President Mahinda Rajapaksa had zich ten doel gesteld om de Tijgers voor het eind van het jaar te verslaan. Begin vorig jaar verdreef het leger hen met behulp van de paramilitaire Karuna-factie uit het oosten van het eiland.

Gisteren maakte het leger bekend dat de stad Tunukkai, in het district Mullaitivu, na bijna een maand vechten is ingenomen. De stad ligt op een belangrijke bevoorradingsroute in het Tijger-gebied. Ook werd het dorp Uyilankalum veroverd, vijf kilometer ten noorden van Tunukkai. Een voorraadplaats van de rebellen in de jungle van Mullaitivu werd gebombardeerd.

In het district Kilinochchi hebben grondtroepen gisteren slag geleverd en hebben gevechtshelikopters bunkers beschoten. Bij de gevechten zijn aan beide zijden slachtoffers gevallen, enkele tientallen in totaal. Zowel de Tijgers als de strijdkrachten verspreiden doorgaans onbetrouwbare dodentallen. Verslaggevers worden niet toegelaten in de oorlogsgebieden.

Vorige week meldden hulporganisaties dat zo’n 48.000 burgers in de districten Mullaitivu en Kilinochchi op de vlucht zijn geslagen. Veel ontheemden zijn richting Kilinochchi getrokken, maar zijn ook daar niet veilig meer, aldus het Internationale Rode Kruis. De Tamil Tijgers sluiten in hun strijd geregeld burgers in, om ze als menselijk schild te gebruiken. Volgens hulporganisaties doet de regering te weinig om burgers te beschermen. Ook heeft de regering volgens hulpverleners de telefoonverbindingen naar het gebied verbroken. Het leger ontkent dat.

De Tamil Tijgers vechten nu een kwart eeuw voor een thuisland voor de Tamilminderheid in het noorden en oosten van het eiland. Daarbij zijn zeker 70.000 doden gevallen. Sinds de regering van de Sinhalese president Rajapaksa met militaire offensieven probeert de Tijgers te verslaan, is het aantal (zelfmoord-)aanslagen door Tamil Tijgers in andere delen van het land, waaronder de hoofdstad, toegenomen. (AP, Reuters)