Secretaresse in top veroorzaakt herrie

Ophef in Belgïe. Niet over Fortis, dit keer, maar over Belgacom, het grootste telefoniebedrijf van het land.

Bestuursvoorzitter Didier Bellens heeft zijn secretaresse bevorderd in een hoge, goedbetaalde functie, waarvoor zij niet goed gekwalificeerd zou zijn. Dat meldde de Belgische krant De Morgen gisteren op basis van bronnen binnen het bedrijf.

De secretaresse in kwestie, Concetta Fagard, was in 2003 met topman Bellens mee gekomen toen hij was overgestapt van van mediabedrijf RTL. Als ‘executive advisor’ behoorde ze sindsdien tot de naaste omgeving van Bellens bij het voormalige overheidsbedrijf, dat na de beursgang in 2004 nog altijd voor iets meer dan 50 procent in handen van de staat is.

Vorig jaar maart werd Fagard gepromoveerd tot vice-president, met in haar portefeuille verantwoord voor onder meer ondernemen en sponsoring een functie net onder het directiecomité.

Volgens De Morgen zou er binnen het bedrijf grote weerstand hebben bestaan tegen dit staaltje nepotisme. Volgens sommige insiders zou Fagard zonder universitaire graad niet gekwalificeerd zijn voor deze zware functie. Ook was het directiecomité volgens de krant zelf intern verdeeld over de promotie van de secretaresse.

Dat laatste ontkende het bedrijf later in de krant De Standaard. Daarin stelde het directiecomité dat het bij de reorganisatie van de top van het bedrijf in februari 2007 de nieuwe structuur en alle nieuw benoemde functionarissen „unaniem” heeft goedgekeurd.

Binnenkort beslist de Belgische regering, als grootaandeelhouder, of Bellens voor een volgende termijn wordt herbenoemd.