Piloten Transavia gaan in staking

Piloten van Transavia gaan volgende week in staking wegens een conflict met de directie over hun arbeidsovereenkomst. De Vereniging voor Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) heeft de piloten opgeroepen om komende dinsdag gedurende vijftien uur het werk neer te leggen.

Dat heeft de VNV gisteren bekend gemaakt, nadat een ultimatum over verbetering van de arbeidsvoorwaarden aan de directie van de luchtvaartmaatschappij was verstreken.

Door de aangekondigde actie dreigen dinsdag veertig vluchten uit te vallen. Naar schatting 5.200 passagiers zullen hier mogelijk de dupe van kunnen zijn. Volgens de VNV is driekwart van alle piloten van Transavia aangesloten bij de vakvereniging.

Transavia en de VNV onderhandelen al maanden over een nieuwe cao die op 1 april had moeten ingaan. Belangrijkste twistpunt is de hoge werkdruk die volgens de vliegers wordt veroorzaakt door extra lange vluchten. Zij pleiten ervoor dat zij dan mogen overnachten in de stad van aankomst. Ook willen de piloten meer salaris en zeggen zij steeds minder vertrouwen in het management te hebben.

Transavia is zeer teleurgesteld over de oproep tot acties. „Wij hebben vlak voor het aflopen van het ultimatum nog een tegenvoorstel neergelegd waarin we verregaand tegemoetkomen aan de eisen van de VNV”, aldus een woordvoerster van Transavia tegenover persbureau ANP.

De luchtvaartmaatschappij zegt de komende dagen nog het maximale te zullen doen om tot een oplossing te komen. Mocht dit niet lukken dan dreigt de vliegmaatschappij een kort geding aan te spannen.

Gisteren maakte Transavia bekend per direct de brandstoftoeslag op vliegtickets te verlagen. Het bedrijf volgt hiermee de daling van de olieprijs sinds vorige maand. Gemiddeld gaat de toeslag op kerosine met 3,50 euro per passagier per enkele reis omlaag.