Omstreden ondernemer blijft actief op Wallen

De omstreden seksondernemer Charles Geerts heeft nog altijd grote belangen op de Amsterdamse Wallen. Hoewel Geerts vorig jaar achttien prostitutiepanden heeft verkocht, bezit hij nog elf panden waarin verschillende seksondernemingen zijn gevestigd. Ook financiert hij nog een bedrijf dat op de Wallen een raamprostitutiepand bezit.

Dit blijkt uit een vertrouwelijke overeenkomst tussen Geerts en de NV Stadsgoed, een dochterbedrijf van woningcorporatie Stadgenoot. Stadsgoed kocht in 2007 achttien prostitutiepanden van Geerts voor 20,5 miljoen euro. De gemeente Amsterdam betaalde Geerts 4,5 miljoen euro voor de beëindiging van zijn seksbedrijven, zo bevestigt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam.

Nadat Geerts en Stadsgoed deze overeenkomst in september 2007 hadden getekend, maakte de gemeente bekend dat Geerts niet opnieuw op de Amsterdamse Wallen mocht investeren. Daardoor ontstond de indruk dat Geerts van de Wallen was verdwenen. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen stelt in een reactie dat de gemeente Geerts niet kan dwingen om al zijn panden te verkopen. „Ik heb niks te maken met de beeldvorming rond Geerts. Hij heeft die andere panden niet aangeboden.”

Op een persconferentie in september 2007 kondigden Cohen en wethouder Lodewijk Asscher aan dat de deal met Geerts een onderdeel was van een plan om de Wallen op te knappen. „Wij wilden het aantal prostitutiepanden terugdringen”, zegt Cohen nu. Dat was voor Amsterdam de rechtvaardiging om miljoenen te betalen aan Geerts, die volgens de gemeente banden zou hebben gehad met de onderwereld.

Van de elf panden die Geerts nog bezit op de Wallen, verhuurt hij er een aantal aan Jan Otten, de eigenaar van sekstheater Casa Rosso. De gemeente Amsterdam heeft begin dit jaar de vergunning van Otten ingetrokken op basis van de wet Bibob. De gemeente vermoedt dat Geerts en Otten betrokken zijn geweest bij het witwassen van het nooit gevonden losgeld van de Heineken-ontvoering. Dit geld zou door ontvoerders Willem Holleeder en Cor van Hout zijn geïnvesteerd in Casa Rosso.

Z &cetera 12: ‘Ik ga naar Kenia’

    • Jan Meeus
    • Tom Kreling