Muntz houdt Nederlandse eer hoog

Rolf Muntz heeft zich als enige Nederlander geplaatst voor het slotweekeinde van het KLM Dutch Open in Zandvoort. Muntz ging na de eerste dag nog verrassend aan de leiding ging. Gisteren zakte de 39-jarige golfer terug. Hij staat nu vier slagen achter de Noord-Ier Darren Clarke, de Zweed Alexander Noren en de Engelsman Robert Rock.

De andere Nederlanders Maarten Lafeber, Robert-Jan Derksen, Wil Besseling en het grote talent Joost Luiten kwamen er weer eens niet aan te pas in het Europese golfgeweld. Muntz staat nu veertiende. De ‘veteraan’ begon ook gisteren stabiel maar ook hij ervoer dat een goede start, zoals ook op de eerste dag, allerminst garantie biedt op een goede eindscore.

Joost Luiten, die in de Nederlandse golfwereld een grote toekomst wordt toegedicht, eindigde na twee dagen slechts op 3 boven par. De Nederlandse golfers moesten met jaloezie toezien hoe spelers uit andere landen zich bijna eenvoudig voor het weekeinde plaatsten. Darren Clarke, de Noord-Ier die twee jaar geleden nog Europa aan de Ryder Cup hielp, ligt op schema voor een overwinning. Daarnaast mag van de Zweed Henrik Stenson, één slag achter de leiders, en de Engelsman Justin Rose, vier achter Clarke en co, verwacht worden dat ze vandaag en morgen op de Kennemer in Zandvoort om de titel gaan strijden.

Zes birdies maakte Clarke gisteren. Maar het is de vraag of hij Stenson, nummer vier van de wereldranglijst, achter zich kan houden. Stenson, een vertegenwoordiger van het golfgekke Zweden, heeft al een plaats veroverd in het Europese Ryder Cup-team dat in september tegen de VS speelt. Maar hij heeft dit seizoen nog niet gewonnen. In het Brits Open werd hij derde, en in het US PGA Championship vierde.

Nederlanders blijken nog allerminst mee te kunnen komen met de internationale top. De 22-jarige Luiten lijkt toe aan aansluiting. Maar hij sukkelt al enige maanden met een overbelaste pols. Lafeber blijft onder de subtop hangen en Derksen wint af en toe een toernooi. Maar daar blijft het al jaren bij. Daarom was het zo verrassend dat de ‘oude’ Muntz donderdag een goede start kende. Maar de kans dat hij spelers als Clarke, Stenson en Rose dit weekeinde nog zal inhalen moet uiterst klein worden geacht.