Mogen de voeten nu wel of niet op de bank? 2

Ik ben zo`n treinreiziger die, als het even kan, zijn voeten op de bank tegenover legt, zonder schoenen. Soeverein zal ik zijn. Mijn soevereiniteit is echter op iets geheel anders gebaseerd, wat nergens door Dalrymple wordt genoemd: de ergonomie. Ik ben 1.92 m lang, met een normaal postuur. Elke stoel in elk soort trein staat zó laag dat als ik rechtop zit, mijn knieën een hoek maken van minder dan 90 graden. Bovendien raken mijn hoofd, nek en rug de stoelen op plekken waar NS blijkbaar denkt dat ze die nooit zouden kunnen halen. Kortom: als ik ruim een uur zou moeten zitten zoals NS dat van me verlangt, dan ben ik gebroken en kan ik naar de masseur, dokter of meteen naar het CWI. Dus neem ik een houding aan waarbij hoofd en nek lager zitten (op de door NS voorgestelde hoogte), alleen moet ik dan mijn benen elders kwijt. Inderdaad: op de bank tegenover. Ik ben dus soeverein omwille van mijn eigen gezondheid en niets anders.

    • Marcel van Kampenhout Amsterdam