Klink gaat op jacht naar de tijgermug

Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) sluit niet uit dat de tijgermug zich vestigt in Nederland. De tijgermug lijkt naar Noord-Europa op te rukken vanuit Italië, vermoedelijk als gevolg van wegtransporten. Dat heeft Klink gisteren bekendgemaakt in reactie op Kamervragen van de ChristenUnie en PvdA, naar aanleiding van berichten dat er in juni tijgermuggen waren gesignaleerd in kassen waarin de zogenoemde Lucky Bamboo-planten worden gekweekt.

„De tijgermug is een potentieel risico voor de volksgezondheid”, aldus de minister. Het insect kan ernstige ziektes als knokkelkoorts en chikungunya overdragen op de mens. Een dergelijke overdracht vindt evenwel alleen plaats wanneer de drager van een van deze virussen wordt gestoken door een tijgermug die vervolgend het virus overbrengt naar anderen. „Deze virussen komen in Nederland echter niet voor”, schrijft de minister.

Maar de virussen kunnen wel via de „insleep” van geïnfecteerde muggen worden geïntroduceerd. Klink haalt het Centrum voor infectiebestrijding aan die de tijgermug omschreef als een „klein maar reëel” risico.

Om te onderzoeken of de tijgermug werkelijk meekomt met wegtransporten uit Zuid-Europa laat Klink momenteel een ‘snelwegsurvey’ verrichten. Ook bereidt het ministerie een onderzoek voor naar de aanwezigheid van tijgermuggen bij de import van autobanden.