Klacht tegen Rabobank om woekerpolis

De stichting Woekerpolisclaim heeft gisteren bij de Ombudsman financiële dienstverlening een klacht ingediend tegen zowel Rabobank en als verzekeraar Interpolis wegens misleiding rond de verkoop van de Op Maat Hypotheek.

Het is voor het eerst dat nu ook een bank wegens misleiding in de zogeheten woekerpolisaffaire wordt aangeklaagd. Behalve Rabobank Nederland, als bedenker van het product, zijn ook enkele lokale Rabobankkantoren aangeklaagd in hun rol als verkopende tussenpersoon. Woekerpolisclaim heeft al sinds vorig jaar een gerechtelijke procedure lopen tegen Nationale Nederlanden. Dat beschouwt de stichting als een testcase over de rol van verzekeraars in de affaire.

De Op Maat Hypotheek was eind jaren negentig een van de meest verkochte beleggingshypotheken in Nederland, naar schatting zo’n honderdduizend. Het is een combinatie van een hypotheeklening bij Rabobank en een beleggingsverzekering bij Interpolis, de verzekeraar waarin de bank een indirect belang heeft.

De Op Maat Hypotheek werd volgens de klagers voorgesteld als een product zonder vermogensrisico, waarbij de klant zijn inleg plus rente kreeg uitgekeerd. Later bleek er toch een variabele premie te worden ingehouden voor de overlijdensrisicoverzekering. De hoogte daarvan hing af van het rendement op de gekoppelde beleggingen. Rabobank paste eind 2006 haar productbrochure op dit punt aan. „Dat is het bewijs dat die eerste Op Maat Hypotheek niet deugde”, aldus voorzitter Jeroen Wendelgelst van de stichting Woekerpolisclaim.”

Rabobank laat weten de klacht van gisteren te verwachten. „Die was al maanden geleden aangekondigd. We wachten de procedure van de ombudsman rustig af.” Die zal in eerste instantie proberen te bemiddelen.

Meer over de woekerpolissen: nrc.nl/economie