KKR listiger naar beurs dan Apollo

Henry Kravis’ private equityfirma Kohlberg Kravis Roberts (KKR) heeft een slimme manier gevonden om zijn aandelen naar de beurs te brengen op een lastige markt.

Leon Blacks concurrerende firma, Apollo Management, is eveneens van plan zijn aandelen een notering te geven op de beurs van New York (NYSE). Maar de transactie van Kravis heeft een aantal voordelen.

Geen van beide plannen vergt het aantrekken van nieuwe beleggers. Apollo wordt al verhandeld op de eigen beurs van Goldman Sachs – de GS Tradable Unregistered Equity OTC Market ofwel GSTrUE – en zijn aandelen worden slechts overgeheveld naar de NYSE.

KKR, dat nog geen eigen basis van externe beleggers kent, schept er een door zijn in Amsterdam genoteerde zusterfonds KKR Private Equity Investors (KPE) op te kopen. De aandeelhouders van KPE zullen KKR-aandelen ontvangen, die vervolgens een nieuwe beursnotering zullen krijgen in New York.

De transactie van KKR is listig. De firma bepaalt in feite – althans aanvankelijk – zijn eigen marktwaarde. Op basis daarvan biedt zij de aandeelhouders van KPE een premie ten opzichte van het peil waarop de aandelen van het fonds werden verhandeld. De aandeelhouders van KPE zullen over de transactie stemmen. Als zij ermee instemmen, betekent dat waarschijnlijk dat ze meegaan in de zelfwaardering van KKR en niet gehaast tot verkoop zullen overgaan, tenzij het is om winst te nemen.

De situatie van Apollo is anders. Zijn private aandeelhouders willen naar de publieke markt verhuizen, zodat de aandelen makkelijker verhandeld kunnen worden. Nu de private equitysector in het algemeen onder druk staat, weet Leon Black wat hem te doen staat om ze ervan te overtuigen hun stukken niet te verkopen.

KKR koopt KPE bovendien tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van zijn nettowaarde. Als die waarde juist is, krijgen de partners van KKR een goede deal.

Uiteraard zal zowel KKR als Apollo uiteindelijk moeten leven met waarderingen die door de publieke markten worden vastgesteld. Maar de firma van Kravis lijkt zichzelf een sterkere uitgangspositie te hebben verschaft.

Blacks Apollo heeft ook een beursgenoteerd zusterfonds – Apollo Alternative Assets, eveneens op de beurs van Amsterdam – dat tegen een korting ten opzichte van de nettowaarde wordt verhandeld. Als het plan van KKR slaagt, zal hij misschien overwegen zelf zo’n stunt uit te halen.

Lauren Silva

    • Lauren Silva