IJskoude perzikwijn

1 liter witte wijn12 perziken1 citroen100 g suiker1/2 liter water1 glaasje kirsch

De ijskoude perzikwijn kan worden geserveerd bij een vruchtennagerecht of, voorzien van ijsblokjes en een scheutje koolzuurhoudend mineraalwater, als een licht alcoholisch aperitief.

Pers de citroen uit. Breng het water aan de kook. Dompel de perziken er enkele seconden in. Schep ze uit het water en verwijder de velletjes. Houd intussen het water in een gesloten pan aan de kook.

Halveer de perziken en verwijder de pitten. Prak de perziken met een vork in stukjes. Stort de geprakte perziken en het citroensap in het kokende water en temper het vuur. Laat ongeveer driekwartier op een laag vuur trekken.

Plaats een fijne zeef op een kom en giet perziken en kookvocht in de zeef. Laat de perzikpuree ten minste een uur goed uitlekken. Druk af en toe met de bolle kant van een houten lepel vocht uit de puree. Verwijder de zeef en de puree. Roer de suiker en de fruitige witte wijn door het perzikvocht en laat een uur staan om op smaak te komen. De suiker is dan opgelost.

Roer ten slotte de kirsch erdoor en zeef indien nodig om een heldere vloeistof te krijgen de perzikwijn nogmaals. Gebruik voor het zeven bijvoorbeeld kaasdoek of een ouderwetse paardenharen zeef.

Giet de wijn in één of meerdere karaffen. Plaats de karaf enkele uren in de koelkast. De kirsch kan vervangen worden door een eau de vie van bijvoorbeeld peer of door calvados.

Anne Scheepmaker

    • Anne Scheepmaker