Handicap

Mark Homan 2/8/2008 Foto Freddy Rikken Mark Homan Wielrennen Rikken, Freddy

Ooit vond Mark Homan (22) het wielrennen maar een saaie aangelegenheid, liever keek hij naar zijn voetballende oudere broer Erik, die nu bij het Katwijkse Quick Boys speelt. Maar al peddelend op zijn driewieler, waarmee hij steeds grotere afstanden in de polders rondom Hoogkarspel begon af te leggen, kreeg hij er warempel plezier in. Homan, die een aangeboren spasme heeft, werd lid van de Hoornse – wielrennen in Noord-Holland is fun! – Ren en Tour Club. Vroeg de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie om raad en hulp. Die gaf hem een driewielerracefiets in bruikleen. Samen met zijn vader Fred werd er wat afgereden, trainingskampen en -weekenden bezocht en in april 2005 was het zover: bij zijn eerste wegwedstrijd werd hij tweede in zijn klasse, amper een paar maanden later behaalde Homan brons op het EK te Alkmaar. Het jaar daarop trapte hij zich als lid van de Topsportgroep Aangepast Wielrennen het snot voor de ogen aan de voet van de Mont Blanc. Nam er deel aan het EK in de disciplines tijdrijden en wegrace. Werd tweede in de tijdrit met een gemiddelde van 25 per uur, de wegrace verliep wat minder succesvol, door zijn spasme maakte hij een schakelfout en moest hij de kopgroep laten gaan. Werd wereldkampioen in 2007 en doet straks mee aan de Paralympische Spelen, bij de tijdrit. De aanstekelijk vrolijke Mark studeert en traint minstens vier uur per dag. Om het maximale uit zichzelf halen, ongeacht het resultaat.

Vierde aflevering in een serie over sporters met een handicap.