Frescoreconstructie

Frescoreconstructie Oude fresco’s en mozaïeken komen bij opgravingen vaak in duizenden brokjes weer tevoorschijn. Computerwetenschappers van de Amerikaanse Princeton University schreven software om de brokjes weer aan elkaar te leggen. Hun claim is dat de computer binnen maanden kan, waaraan een archeoloog soms jaren werkt. Op de foto staat de reconstructie van een 3500 jaar oud fresco. Het werd in brokjes gevonden in de door vulkanisch stof bedolven stad Akrotir op het Griekse eiland Santorini, het oude Thera. Daar keken de computerwetenschappers de kunst af van archeologen. Archeologen die aan zo’n reconstructie werken, maken een legpuzzel met duizenden stukjes, waarvan een onbekend aantal ontbreekt, en die bovendien door afbrokkelen en verwering geen perfecte pasvorm meer hebben.De computerwetenschappers scannen alle brokjes. Daarna gaat ieder brokje op een draaitafel en wordt het afgetast door een laser, waarbij dikte en vorm worden vastgelegd. Daarna gaat de computer van iedere twee stukjes na of ze passen. Proeven met stukjes van al gereconstrueerde fresco’s waren veel sneller en net zo succesvol als het mensenwerk, zeiden de onderzoekers eerder deze maand op een congres in Los Angeles. (WK) Princeton University

Oude fresco’s en mozaïeken komen bij opgravingen vaak in duizenden brokjes weer tevoorschijn. Computerwetenschappers van de Amerikaanse Princeton University schreven software om de brokjes weer aan elkaar te leggen. Hun claim is dat de computer binnen maanden kan, waaraan een archeoloog soms jaren werkt. Op de foto staat de reconstructie van een 3500 jaar oud fresco. Het werd in brokjes gevonden in de door vulkanisch stof bedolven stad Akrotir op het Griekse eiland Santorini, het oude Thera. Daar keken de computerwetenschappers de kunst af van archeologen. Archeologen die aan zo’n reconstructie werken, maken een legpuzzel met duizenden stukjes, waarvan een onbekend aantal ontbreekt, en die bovendien door afbrokkelen en verwering geen perfecte pasvorm meer hebben.De computerwetenschappers scannen alle brokjes. Daarna gaat ieder brokje op een draaitafel en wordt het afgetast door een laser, waarbij dikte en vorm worden vastgelegd. Daarna gaat de computer van iedere twee stukjes na of ze passen. Proeven met stukjes van al gereconstrueerde fresco’s waren veel sneller en net zo succesvol als het mensenwerk, zeiden de onderzoekers eerder deze maand op een congres in Los Angeles. (WK)