Film Voorkeur

Exodus (Otto Preminger, 1960, VS). Bekwaam geregisseerd epos naar roman van Leon Uris, over het ontstaan van de staat Israël, is bevolkt met stereotypen en weet morele vraagstukken goeddeels te omzeilen. BBC 2, 14.40-18.00u.

Something To Talk about (Lasse Hallström, 1995, VS). Halfbakken, pseudofeministische tragikomedie, gemaakt door ogenschijnlijk Dream Team: Julia Roberts, Gena Rowlands, Robert Duvall, scenarist Callie Khouri (Thelma and Louise), regisseur Hallström (What’s Eating Gilbert Grape) en cameraman Sven Nykvist. Over plotselinge huwelijksproblemen van een dochter en haar moeder. Net 5, 17.30-19.35u.

The neverending story (Wolfgang Petersen, 1984, West-Duitsland/VS). Adaptatie van succesvol jeugdboek over de kracht van fantasie is een weldadig familiesprookje, gestoffeerd met motieven uit de middeleeuwse mystiek, Alice in Wonderland en The Wizard of Oz. RTL 8, 18.20-20.00.

Minoes (Vincent Bal, 2001, Nederland). Alleen al vanwege de titelrol van Carice van Houten onweerstaanbare verfilming van boek van Annie M.G. Schmidt over juffrouw die haar katse verleden niet kan verbloemen, maar zich wel ontpopt tot informante én ‘romantic interest’ voor goeiïge stadsverslaggever Theo Maassen. Ideale familiefilm laat figurerende katten praten met de stemmen van o.a. Wim T. Schippers en Paul Haenen. Ned.3, 19.00-20.25u.

Robots (Chris Wedge, 2005, VS). Rijke, vrolijke en vakkundig gemaakte animatiefilm is helaas gespeend van relativerende ironie. Over een door lowtech robots bevolkte wereld. RTL 4, 20.00-21.45u.

Pushing Tin (Mike Newell, 1999, VS/Duitsland). Tragikomische ensemblefilm, geschreven door de bedenkers van Cheers en Taxi, speelt in het milieu van New Yorkse luchtverkeersleiders. Behelst de professionele en amoureuze strijd tussen John Cusack en Billy Bob Thornton, met respectievelijk Cate Blanchett en Angelina Jolie aan hun zijde. Veronica, 20.20-22.40u.

Beowulf & Grendel (Sturla Gunnarsson, 2005, Canada). Povere verfilming van oud-Engels episch gedicht. Deense koning roept de hulp in van held Beowulf in zijn strijd tegen de wraaklustige trol Grendel. RTL 7, 20.30-22.30u.

The Mosquito Coast (Peter Weir, 1986, VS). Aantrekkelijke, door Paul Schrader geschreven verfilming van Paul Theroux’ roman. Harrison Ford als excentrieke uitvinder die – met volgzame vrouw Helen Mirren en kinderen – de consumptiemaatschappij inruilt voor de jungle van Honduras om er een idyllisch bestaan op te bouwen. Tegenslag maakt van de doortastende idealist een tirannieke leugenaar. België 1, 20.55-22.50u.

Malice (Harold Becker, 1993, VS). Thriller, waarin sterchirurg Alec Baldwin mogelijk een seriemoordenaar is, verloopt het eerste uur lachwekkend voorspelbaar, maar dan neemt het verhaal ineens een totaal andere wending. RTL 8, 22.00-24.00u.

Donnie Darko (Richard Kelly, 2001, VS). Gelauwerd scenario- en regiedebuut van filmwonderkind Kelly (1975) is een liefdevolle horrorfilm over de existentiële verwarring van een jong volwassene (Jake Gyllenhaal) en behandelt ook nog eens thema’s als het einde van de wereld, tijdreizen, noodlot en het vormgeven van je eigen lotsbestemming. Duistere bijrollen van Drew Barrymore (als lerares Engels) en ‘antichrist’ Patrick Swayze. Canvas, 23.20-1.10u.

Historias minimas (Carlos Sorin, 2002, Argentinië/Spanje). Aangenaam lichte Argentijnse roadmovie over drie mannen die onafhankelijk van elkaar van Fitz Roy naar de kustplaats San Julián in Patagonië reizen. Met mooie uitsneden van het gouden licht en het grijze asfalt in het Patagonische landschap. Ned.2, 1.10-2.40u.

Jay and Silent Bob Strike Back (Kevin Smith, 2001, VS). Melige puberale klucht rond komisch duo Jay en Silent Bob, hasj dealende losers die dit keer naar Hollywood gaan. BBC 2, 1.10-2.45u.