Film van de dag

Haley Joel Osment (hier met Jude Law) is het verweesde robotje in Spielbergs A.I.: Artificial Intelligence. artificial intelligence

A.I.: Artificial Intelligence. David (Haley Joel Osment), de jonge held van A.I. : Artifical Intelligence, is een robot die na afgedankt te zijn door zijn ‘adoptieouders’ in een existentiële crisis belandt. Stanley Kubrick, die aanvankelijk het verhaal Supertoys Last All Summer Long van Brian Aldiss uit 1969 wilde verfilmen, legde meteen een verband met het verhaal van Pinokkio. Kubrick schonk het project aan zijn vriend Steven Spielberg, omdat het beter bij diens ‘gevoeligheid’ zou passen. Als hommage aan de regisseur van 2001, A Space Odyssey keert niet alleen het bewustzijn van computer HAL 9000 in A.I. terug, ook de metafysische slotscènes van beide films zijn sterk verwant. A.I. verwijst naar veel thema’s uit Spielbergs eerdere werk, zoals de onbegrepen eenzaamheid van kinderen, het onrecht van de slavernij, buitenaardse wezens als deus ex machina, de troost van speelgoed en vooral de tijdloze waarheid van sprookjes. (Steven Spielberg, 2001, VS), BBC 2, 20.45-23.00u.