Eindelijk medaille België

België kan eindelijk juichen. Het estafettekwartet op de 4x100 meter voor vrouwen bezorgde het land gisteren zijn eerste medaille op de Olympische Spelen van Peking. De atletes Olivia Borlée, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert snelden naar het zilver achter Rusland. Nigeria veroverde de bronzen medaille.

Het favoriete Jamaica greep naast de medailles door een foute wissel van Sherone Simpson en Kerron Stewart. Beide Caribische atletes wonnen individueel nog zilver op de 100 meter. Het Russische kwartet finishte in 42,31. Het Belgische viertal, dat vorig jaar ook al brons won op de WK in Osaka, verbeterde het nationale record tot 42,54.

Het zilver is de eerste Belgische olympische medaille in de atletiek sinds Montreal 1976. Toen greep Ivo Van Damme twee zilveren medailles (800 en 1.500 meter) en behaalde Karel Lismont brons op de marathon. Een Belgische vrouw won nog nooit een atletiekmedaille.

Gevaert zei dat het „niet plezant” was dat de Belgen tot gisteren in de medaillespiegel nog op nul stonden. „We hebben formidabel gelopen”, vervolgde Gevaert. „Niemand had acht jaar geleden durven denken dat wij op de Spelen een medaille zouden halen. En toch is het ons gelukt. Dit is het mooiste afscheidscadeau dat ik kon krijgen.” (ANP)