Discreet dineren

Soapsterren, zakenlieden, telgen van koninklijken bloede en verder iedereen die uit eten wil zonder pottenkijkers en luistervinken, kan dineren in een privé-restaurant.

Spiegeldiner: dineren in een gewoon Amsterdams grachtenhuis Foto’s Flip Pous Pous, Flip

Het oogt als een gewoon grachtenhuis aan de Spiegelgracht in Amsterdam. Het hoekhuis is goed onderhouden, zit fris in de verf en op de vensterbanken staan fleurige bakken met roze geraniums. Op de begane grond is een eetkamer met open keuken, op de entresol een zitgelegenheid met open haard. Het interieur is met stilistisch bekwame hand ingericht, zoals veel onderkomens van de een- en tweeverdieners die de Amsterdamse grachtengordel bevolken. Er valt eigenlijk weinig bijzonders te bespeuren.

En dat is ook de bedoeling. Behalve het bescheiden, glimmend gepoetste, ovale koperen plaatje met de gegraveerde tekst ‘Spiegeldiner’ verraadt niets dat in deze huiselijke ambiance de top van de financiële wereld bijeenkomt, de beursbobo’s, de partners van grote advocatenkantoren of bouwondernemers met hun klanten. Het grachtenhuis is de thuisbasis van ‘Spiegeldiner’, op afspraak kun je hier terecht bij gastheer Frank Jansen voor een diner op maat in besloten sfeer.

Private dining wint aan populariteit. Een ‘privé-restaurant’ kan om uiteenlopende redenen aantrekkelijk zijn. Voor wie in een huiselijke sfeer wil dineren, maar opziet tegen het gedoe dat een etentje in eigen huis met zich meebrengt. Voor wie er even geen behoefte aan heeft in het openbaar met zijn gezelschap te worden gezien. Voor wie geen pottenkijkers wil en het tafelgesprek liever zonder luistervinken voert. Of voor wie iets te vieren heeft en dat wil doen in de weelde van een aangename ambiance op een exclusieve locatie.

Private dinergangers houden van huiselijkheid. Al is die huiselijkheid vooral grachten-, heren- of landhuishuiselijkheid. Zeventiende-eeuwse grachtenhuizen in Amsterdam, negentiende-eeuwse suites in Den Haag, herenboerderijen in Groningen of adellijke salons in buitenhuizen vormen de favoriete entourages.

De ontvluchters van het publieke restaurant hebben een ruime keuze. Het ‘privé-restaurant’ is er in alle soorten en maten. Behalve de kok die de gasten thuis ontvangt, noemen ook veel restaurants een lunch of diner in een afgescheiden ruimte ‘private dining’. Vroeger heette dat ‘zaaltje voor groepen beschikbaar’, tegenwoordig zijn het prachtige salons, serres, tuinhuizen en theekoepels die daarvoor dienst doen.

De gasten zijn doorgaans vijftig-plussers, een leeftijd waarop zien en gezien worden kennelijk minder belangrijk is. Al zijn er ook jonge Bekende Nederlanders – soapsterren, jeugdige telgen van koninklijken bloede – en internationale sterren uit de wereld van film en muziek die nieuwsgierige blikken en opdringerige camera-ogen uit het openbare domein best even kunnen missen.

Het private dineren heeft zijn prijs. Afhankelijk van de grootte van het gezelschap, het menu, de drank en de gewenste entourage begint het bij 100 tot 120 euro per persoon. Dat valt nog mee, een bezoek aan een behoorlijk restaurant kost al gauw hetzelfde. De menu’s die de huiskamerrestaurants als voorbeelden presenteren, beloven een goed gastronomisch niveau. De Franse keuken is favoriet, zoals witvis met beurre blanc-saus of gebraden wilde eendenborst. Maar alles kan worden afgestemd op de eigen wensen. Elk gezelschap heeft immers het rijk alleen.

De ultieme kleinschalige huiselijkheid, bij de kok aan huis, van Spiegeldiner is vrij exclusief. In het huis aan de Spiegelgracht worden in besloten kring fusiebesprekingen vlotgetrokken, miljoenentransacties beklonken en contracten bezegeld. Even zo goed kan een echtpaar hier met de kinderen een kroonjaar vieren. De tafel staat er gedekt voor vier tot veertien personen. Grotere gezelschappen kunnen er terecht voor een lopend amusediner, maar meer dan een man of dertig kunnen er niet in.

Frank Jansen noemt zichzelf „kok-verwenner”. Hij ziet er geen been in om op verzoek een draaiorgel of een straatmuzikant te laten opdraven. Afhankelijk van de gelegenheid vervult de gastheer zijn rol. Bij het vieren van een zestigste verjaardag faciliteert hij de feestelijkheid, bij moeizame fusiebesprekingen probeert hij de gespannen sfeer te doorbreken.

Het valt nog niet mee om dit soort gelegenheden te achterhalen. Ze maken geen luidruchtige reclame. Hun gasten zijn tenslotte buitengewoon gesteld op privacy.

Met de zoekfunctie op www.iens.nl zijn enige honderden restaurants met privé-ruimtes op te sporen, onder meer in Den Haag (www.dinerthuis.com), Amsterdam (www.herenaandegracht.nl en www.spiegeldiner.nl) en Utrecht (www.huizemolenaar.nl).

    • Joep Habets