De lezer schrijft over weinig aandacht voor zeilen

Birgit Donker, hoofdredacteur Birgit DONKER, Hoofdredacteur NRC Handelsblad. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 11 december 2006 Mentzel, Vincent

Tot mijn verbazing wordt door uw sportredactie nauwelijks aandacht besteed aan het wedstrijdzeilen op de Olympische Spelen in China. Jammer, want de ontwikkelingen – met name bij het Olympisch zeilen voor de dames – zijn zonder meer verrassend te noemen.

Het volgen van het wedstrijdverloop is toch niet zo moeilijk voor uw sportredactie. Zelf volg ik dagelijks alles op het terrein van watersport: roeien, kano maar vooral zeilen. Op de site van het ISAF (de internationale zeilbond) kan men het verloop van de wedstrijden van boei tot boei volgen. En met een goed verhaal kunt u de lezers via deze site dagelijks op de hoogte houden.

Het is in de zeilwereld bekend dat NRC Handelsblad helaas niet voorop loopt met de berichtgeving over de watersport. Jammer want naar mijn mening hoort zeilen bij NRC.

De krant antwoordt

De afgelopen twee weken hebben wij dagelijks uitgebreid verslag gedaan van wat er gebeurde op de Olympische Spelen in China. De drie sportredacteuren die ter plekke waren moesten daarbij voortdurend keuzes maken, want ze konden natuurlijk niet alles verslaan – er staan 28 sporten op het programma, van atletiek tot zwemmen, met in totaal meer dan driehonderd onderdelen.

De keuzes maakte de redactie op grond van de verwachting wat sportief het interessantst zou zijn. Daarbij hadden de onderdelen waar Nederlanders een belangrijke rol speelden voorrang. Zoals judo, met de vele medaillekanshebbers, de laatste olympische wedstrijd van Mark Huizinga; zwemmen, met de laatste olympische wedstrijd van Pieter van den Hoogenband en de wedstrijden van favoriete Marleen Veldhuis, inclusief het estafettenummer waarop de Nederlandse vrouwen olympisch kampioen werden.

We hebben uiteraard ook oog voor de prestaties van buitenlandse sporters. Veel aandacht dus voor de acht gouden medailles van de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps en de olympische sprinttitels van de Jamaicaan Usain Bolt.

Dan het wedstrijdzeilen. Sinds ongeveer anderhalf jaar besteden we op onze sportpagina’s bewust meer aandacht aan deze tak van sport. Ook in de aanloop naar de Spelen was dat zichtbaar met interviews met de 470-zeilsters Lobke Berkhout en Marcelien de Koning en met catamaranzeiler Mitch Booth en een portret van de broers Sven en Calle Koster.

Bij de afweging naar welke onderdelen wel en welke niet te gaan, speelden ook logistieke factoren mee. De zeilwedstrijden hadden plaats in Qingdao, 700 kilometer van Peking. De redacteur die zeilverslagen schrijft, besloot pas voor de laatste, beslissende ronde naar Qingdao af te reizen. In de krant van maandag deed hij verslag hoe twee Nederlandse boten zilver behaalden. In de krant van dinsdag hadden we nog een zeilreportage uit Qingdao. Maar omdat de verslaggever maandag in Qingdao was en niet in Peking, kon hij op dat moment weer niet zien hoe Marianne Vos goud behaalde bij het baanwielrennen – een discipline die hij eveneens volgt.

Het is dus een kwestie van voortdurend keuzes maken, waarbij wij het zeilen zeker niet hebben overgeslagen.

Reacties, voorzien van naam en woonplaats: nrc.nl/lezerschrijftNieuwe kwesties:lezerschrijft@nrc.nl

    • Frans van Dusschoten Soest
    • Birgit Donker