De krant zit hier nog niet achter de klep

In Duitsland verkopen kranten zo’n 300.000 exemplaren per dag via automaten op straat. Importeur Informat wil ook de Nederlandse markt op.

Informats krantenautomaten, hier ter demonstratie voor het kantoor van PCM Uitgevers in Rotterdam met exemplaren van NRC Handelsblad en nrc.next erin. Foto Floren van Olden Rotterdam 12-8-2008 Krantenautomaten uit Duitsland bij de redactie in Rotterdam. serie automaten Foto Floren van Olden Olden, Floren van

Werner Hüttner (54) en Hans Joachim Mähling (52) werden 10 jaar geleden werkloos. Om toch geld te verdienen, begonnen de Duitsers ’s ochtends in alle vroegte kranten via krantenautomaten te verkopen in Düsseldorf en omgeving.

Niet lang daarna traden ze in dienst bij de firma Informat, die de automaten uit de Amerikaanse stad Omaha (Nebraska) importeert en in Duitsland least aan ondernemers. Inmiddels leasen ze behalve in Duitsland krantenautomaten in Zwitserland en Oostenrijk. In totaal zo’n 1.500. In Duitsland zijn Bild Zeitung, Süddeutsche Zeitung en Düsseldorfer Express de grootste klanten. In Zwitserland is dat Le Matin.

Hüttner en Mähling waren onlangs in Nederland met drie automaten achterin hun busje. Ze zouden graag zien dat hun automaten ook weer in Nederland gebruikt worden. Volgens Hüttner stonden tien jaar geleden nog overal in Nederland krantenautomaten, onder andere met het Algemeen Dagblad en het Utrechts Nieuwsblad erin, maar in 2004 hield de Nederlandse leasepartner ermee op.

Informat least krantenautomaten vanaf 14,50 euro per maand met een contractduur van 60 maanden. Informat zorgt voor het onderhoud, de afnemer moet de automaten zelf met kranten vullen en het geldbakje legen.

Er zijn twee typen krantenautomaten. Bij de halfautomaat werpt een krantenkoper eerst een munt in. Vervolgens trekt hij aan een klep aan de voorkant om een krant uit de automaat te pakken. Een klant zou ook meer dan één exemplaar mee kunnen nemen – maar de meeste klanten doen dat doorgaans niet. En wie dat risico niet wil lopen, neemt de zogeheten volautomaat. Die is twee keer zo duur, maar de klant kan door een smalle gleuf slechts één krant per keer trekken.

Waarom dit concept in Nederland tot nu toe niet aanslaat, begrijpt Hüttner niet. De VS staan ook vol met krantenautomaten. In Duitsland worden dagelijks circa 300.000 kranten via 6.000 automaten verkocht, schat hij. Deze extra losse verkoop levert extra inkomsten op. Zonder de automaten zouden veel Duitse kranten het financieel niet redden.

Bovendien zijn de nieuwste automaten zeer goed bestand tegen vandalisme. Dat probleem uit het verleden is dus verholpen. De oorzaak ligt volgens de Duitsers ook niet bij het vergunningenbeleid van de gemeente. Ook in Duitsland moeten gemeenten toestemming geven om de automaten te plaatsen.

Het ’s nachts bijvullen van krantenautomaten is volgens Hüttner en Mähling heel goed naast een andere baan te doen. Zolang degene die de automaten least zijn automaten maar netjes houdt, kan hij er een prima bijverdienste aan hebben.

    • Klaas Fleischmann