CO2-vrije karts in Rotterdam

Waterstofkarts rijden vandaag tijdens het ‘Formula Zero Championship’ in Rotterdam onder meer onder de Erasmusbrug door. Foto Walter Herfst Rotterdam, augustus 2008 Eerste waterstof race aan de voet van de Erasmusbrug. Foto: Walter Herfst
Waterstofkarts rijden vandaag tijdens het ‘Formula Zero Championship’ in Rotterdam onder meer onder de Erasmusbrug door. Foto Walter Herfst Rotterdam, augustus 2008 Eerste waterstof race aan de voet van de Erasmusbrug. Foto: Walter Herfst Herfst, Walter

Vijf dagen nadat de Formule I-wagens door de binnenstad van Rotterdam raceten, hebben waterstofracers gisteren bezit genomen van een deel van het stadscentrum. In het Formula Zero Championship strijden zes universiteitsteams uit vijf landen met geluidsarme en CO2- vrije karts tegen elkaar en tegen de klok. Vandaag is de slotdag van het tweedaagse evenement dat gehouden wordt op het Willemsplein, pal langs de Nieuwe Maas.

Het zijn de allereerste autoraces ter wereld met waterstof als krachtbron in plaats van benzine. Een in de karts gemonteerde brandstofcel zet water- en zuurstof om in stroom. De Nederlandse wagen, een creatie van studenten van de TU Delft, accelereert in vijf seconden van 0 naar 100 kilometer per uur, en weegt circa 250 kilo. „Deze wagens doen in weinig meer onder voor reguliere raceauto’s”, zegt Remco Hoogma van de werkgroep EnergieTransitie. Hij voorziet „binnen tien à twaalf jaar” de introductie van de eerste waterstofauto op de consumentenmarkt. „De meeste tijd zal gaan zitten in het terugdringen van de kostprijs.” Op dit moment kost alleen al de brandstofcel in de Nederlandse kart ongeveer 80.000 euro.

Het kampioenschap is een initiatief van een Amsterdams-Rotterdamse bedrijf, dat duurzame energie propageert. Grote automerken verlenen hun medewerking aan wat Hoogma „de kweekvijver van de toekomst” noemt.