China kan ook nog wat leren van de VS

Prof. Hugo Priemus betoogt dat de VS kunnen leren van de snelle wederopbouw van het gebied in China dat in juni door een aardbeving werd getroffen (Opiniepagina, 8 augustus). In dezelfde editie staat een artikel over de keerzijde van de Chinese aanpak, `Ouders van omgekomen kinderen krijgen zwijggeld`. Hieruit blijkt dat een openbare evaluatie van de kwetsbaarheid van de scholen waarin vooral veel kinderen om het leven kwamen niet meer te verwachten is. De slechte kwaliteit van deze publieke gebouwen hing samen met gebrekkige richtlijnen, verouderde bouwtekeningen en corruptie onder aannemers en toezichthouders. Op dit punt kan China leren van de VS. De technische en bestuurlijke oorzaken van de ramp in New Orleans zijn in diverse onderzoeken uitgebreid geëvalueerd. Op basis hiervan worden het waterkeringsysteem en de rampenbestrijdingsorganisatie in New Orleans en andere delen van de VS verbeterd. Weet prof. Priemus zeker dat de zo snel herstelde gebouwen in China de volgende aardbeving kunnen weerstaan?

    • Dr. Ir. S.N. Jonkman