Brown houdt zich afzijdig in kwestie Kaukasus

Het is een opvallende omslag. Onder zijn voorganger Tony Blair stonden de Britten doorgaans vooraan bij elke grote crisis in de wereld, maar de huidige Britse premier Gordon Brown houdt zich liever afzijdig.

Het duurde ettelijke dagen voor hij zich uitliet over de crisis in Georgië. Andere grote Europese landen hadden allemaal al vertegenwoordigers naar Tbilisi gestuurd om hun solidariteit te betuigen, en zelfs de Conservatieve oppositieleider David Cameron had er al zijn opwachting gemaakt, voor de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband eindelijk afgelopen dinsdag arriveerde.

Plichtmatig verklaarde zowel Brown als Miliband dat Rusland zich diende terug te trekken, maar veel wijst erop dat de Britten weinig prioriteit aan de zaak toekennen. „Brown heeft gewoon weinig belangstelling voor de regio”, zegt James Nixey van de denktank Chatham House. „Hij is er nauwelijks geweest, terwijl hij bijvoorbeeld wel frequent naar Afrika reist.”

Verder speelde mee dat de Britten, die historisch geen nauwe banden met Georgië hebben, de Russen niet nodeloos tegen de haren wilden instrijken. De betrekkingen zijn toch al gespannen sinds de moord op de uitgeweken oud-KGB-medewerker Litvinenko in Londen in 2006. De Britten hebben vergeefs om de uitlevering van de Rus Loegovoj gevraagd, die ze van de moord verdenken.

Toen de Amerikaanse president George Bush, ook met enige vertraging, de kant van Georgië had gekozen, bleven de Britten echter niet ver achter. Na zijn bezoek aan de Georgische president verklaarde Milibanddat de weg open is voor Georgië om lid van de NAVO te worden.

Browns tamelijk afzijdige opstelling heeft in eigen land tot veel kritiek geleid. Oppositieleider Cameron trok een vergelijking met de politiek van ‘appeasement’ jegens Hitler in de jaren dertig. Columnist Bruce Anderson ging in The Independent een stapje verder. „Er is maar één conclusie, die kan worden getrokken uit deze onwil (van Brown, red.) om betrokken te raken bij grote gebeurtenissen en die is niet nieuw. Deze man is niet geschikt om premier te zijn.”