Brian Eno en David Byrne opnieuw samen

Dertig jaar na hun cd My Life In The Bush Of Ghosts, verschijnt deze week nieuw werk van Brian Eno en David Byrne (ex-Talking Heads). Voor Everything That Happens Will Happen Today maakte Eno de muziek, en schreef en zong David Byrne de teksten.

De nieuwe cd zal niet in winkels verkrijgbaar zijn, maar kan digitaal worden gedownload. Een ‘echte’ cd kan ook worden besteld, die wordt dan in oktober per post bezorgd. Eno en Byrne melden op hun site everythingthathappens.com dat het om een experiment gaat: zonder reclame, zonder recensie-exemplaren voor journalisten en zonder tussenkomst van een platenmaatschappij muziek rechtstreeks aan liefhebbers verkopen.

Het doet denken aan de manier waarop Radiohead vorig jaar In Rainbows uitbracht – voor een bedrag naar keuze – met dit verschil dat voor de muziek van Eno en Byrne een vast bedrag betaald moet worden: van 9 dollar voor de reguliere tot 70 dollar voor de ‘deluxe’-versie.

De muziek is licht, bijna psychedelisch met glazige klanken en wijd uitwaaierende gitaarflarden. Hoogtepunten zijn I Feel My Stuff en Life Is Long, met een mooi schuifelend dance-ritme en Byrne in de rol van opzwepende sjamaan. Vanaf september gaat Byrne, zonder Eno, in Amerika op tournee onder de titel ‘Songs of David Byrne and Brian Eno’.

    • Hester Carvalho