Banken trekken effectenbeurzen overal omhoog

Wereldwijd hebben de aandelenbeurzen de week gisteren positief afgesloten. Vooral de aandelenkoersen van banken en verzekeraars zetten de indexen in de lift.

Op de beurs van Amsterdam behoorden Aegon met 4,3 procent, Fortis (3,8 procent) en ING (3,7 procent) tot de grote winnaars. Met postbedrijf TNT – plus 6,9 procent, na het zoveelste overnamegerucht – zorgden zij ervoor dat de AEX-index gisteren met 2 procent steeg tot 408,2 punten.

Beleggers in financiële instellingen werden vooral positief gestemd door het opbeurende bericht dat de Korea Development Bank overweegt zijn Amerikaanse branchegenoot Lehman Brothers een flinke kapitaalinjectie te geven. Ten gevolge van de kredietcrisis verkeert Lehman Brothers in grote problemen, die beleggers in onzekerheid hebben gebracht. De zakenbank verloor het afgelopen jaar al bijna 80 procent van haar waarde. De mogelijke investering van de Koreanen, in ruil voor een aandelenbelang, heeft het vertrouwen in de verzwakte Westerse financiële sector weer wat hersteld.

Het aandeel Lehman steeg aanvankelijk met ruim 12 procent in waarde, om de dag te besluiten op een winst van 5 procent. Andere Amerikaanse financiële instellingen profiteerden mee. Alle Amerikaanse beurzen deden het goed. De drie toonaangevende indices – Dow Jones, S&P en Nasdaq – wonnen tussen de 1 en 2 procent.

Ook de doorlopend dalende olieprijs droeg bij aan het optimisme onder beleggers. De olieprijs daalde gisteren met meer dan 6 dollar tot 114,60 dollar per vat, de scherpste prijsdaling sinds december 2004. De olieprijs gaat omlaag door een stijgend aanbod, de verwachting dat de wereldwijde vraag afzwakt en de aantrekkende dollar. Van deze ontwikkeling wisten met name de aandelenkoersen van Amerikaanse luchtvaartmaatschappen te profiteren. Uitschieter was US Airways met een stijging van ruim 14 procent.