Zeeduivelwang met kerrie

Voor 2 tot 3 personen2 theelepels zeezout1 theelepel geelwortelcirca 500 gram zeeduivelwangen1 middelgrote rode ui3 verse groene chilipepersstukje verse gember van 5 centimeter4 eetlepels plantaardige oliecirca 30 verse kerrieblaadjes, of een handvol gedroogde 2 deciliter dikke kokosmelk2 eetlepels vers limoensapverse koriander, ter garnering

Zeeduivelwangetjes zijn af en toe verkrijgbaar bij de diepvriesafdeling van een goed gesorteerde vishandelaar. Ze zijn heel geschikt voor dit gerecht omdat ze niet alleen lekker, maar ook zeer stevig zijn. De vis moet een tijdje stoven om de heerlijke kerriesmaken op te nemen en dat zal niet lukken met een fijnere vis. U kunt dit recept wel maken met moten zeeduivelfilet of kabeljauwfilet.

Doe een halve theelepel zeezout in een kommetje en schep er een halve theelepel geelwortel door. Houd de zeeduivelwangen heel of snijd andere vissoorten in blokken van circa vijf centimeter. Wrijf het zoutmengsel over de stukken vis en zet ze afgedekt minstens één uur in de koelkast.

Snijd een ui in dunne plakken. Snijd de chilipepers desgewenst doormidden en verwijder de zaadjes. Hak de pepers fijn. Schil de gember en snijd hem in sliertjes.

Verhit de olie in een middelgrote, zware koekenpan op matig vuur. Schep er wanneer de olie heet is de ui, chilipeper en gember door en laat een paar minuten fruiten. Schep er de kerriebladen door en roerbak circa vijf minuten tot de ui gaar is.

Voeg de overgebleven geelwortel en circa 1 deciliter water toe. Roer alles goed om en laat aan de kook komen. Voeg de stukken vis toe en schep alles goed om. Strooi er het overgebleven zout over. Draai het vuur laag en leg het deksel op de pan. Laat circa vijf minuten zachtjes sudderen, waarbij u af en toe het vocht over de stukken vis schept. Giet er de kokosmelk over en breng tegen de kook aan. Proef de saus en breng zo nodig op smaak met nog wat zout.

Temper het vuur zo nodig. Laat afgedekt nog drie tot vier minuten sudderen, of tot de vis gaar is. Schep er het limoensap door en neem de pan van het vuur. Garneer met gehakte verse koriander en dien op met gekookte rijst.

KIM MACLEAN

Morgen: perzikwijn

    • Kim Maclean