WInteren in Rio de Janeiro

Als wij zomeren, zijn er tegelijkertijd mensen die winteren. Correspondent Philip de Wit verblijft in Rio de Janeiro, dat in Brazilië ligt. Het is daar een ‘winters paradijs’.

De winterfoto van Philip

Zomervakantie in Rio de Janeiro is eigenlijk een wintervakantie. De echte grote vakantie is pas in december en januari. Dat zijn de zomermaanden in Brazilië. Nu is het hier winter. De scholen zijn dan een week of vier gesloten.

Vier weken vrij is een lange tijd. Zeker ook omdat niet iedereen weggaat met zijn ouders. Pas in december gaan de Braziliaanse families massaal op reis. Maar dat geeft niets. Rio de Janeiro is een paradijs. De stad ligt langs het strand en de zon schijnt bijna elke dag, ook in de winter. Hier is het eigenlijk altijd warm.

Een van de bekendste stranden in Rio heet Ipanema. Vaak vanaf acht uur ’s ochtends zijn er kinderen aan het voetballen of volleyballen. Vlakbij Posto 10, een uitkijktorentje waar vandaan badmeesters de zee in de gaten houden, is ook een voetbalschool. Op het zand. Daar geeft voetbalclub Fluminense les aan jongens en meisjes die van voetbal houden. Die worden daar dan gebracht door hun ouders, of door hun babá, een soort van kinderjuffrouw.

Wie niet van voetbal houdt, loopt gewoon een stukje door naar Posto 8. Dat is de surfhoek van het strand. Van afstand zie je ze al staan, de kleurrijke surfplanken gestoken in het zand. Natuurlijk is er ook een surfschooltje, dat vroeg begint. De surfers liggen vaak al rond zeven uur ’s ochtends al in het water. Dan zijn de golven vaak goed om een mooie rit te maken.

Als de zee te wild is, ga je naar Lagoa Rodrigo de Freitas. Een prachtig groot meer, op nog geen tien minuten loopafstand van het strand. Je kunt er een roeiboot pakken en er zijn pretparken. Voordat je het weet, zijn die vier weken vrij zo voorbij.

Dit was de laatste aflevering van de serie Zomeren op de Kinderpagina.

    • Philip de Wit