Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Waarom hebben niet alle passagiers een parachute?

Geen zwemvest, maar een parachute onder iedere stoel in het vliegtuig – dat lijkt Cécile Wilbers uit Utrecht veel veiliger. Is dat zo?

„Heeft u soms naar Air Force One gekeken?”, vraagt Marisca Kensenhuis, persvoorlichter van KLM. In die rampenfilm, afgelopen weekeinde op tv, weet een aantal gijzelaars zich te redden door met parachutes uit een vliegtuig te springen.

Bij echte rampen heb je weinig aan parachutes, zoals ook het tragische ongeluk bij de luchthaven Madrid-Barajas van woensdag aantoont. Een vliegtuig van Spanair crashte kort na een tweede start, waarbij meer dan 150 doden vielen. „Bij de zeldzame keren dat een vliegtuig catastrofaal kapotgaat, door een explosie of een botsing in de lucht bijvoorbeeld, is springen geen oplossing”, zegt Rinze Benedictus, hoogleraar vliegtuigmaterialen aan de TU Delft. „Daar is om te beginnen geen tijd voor. Ongelukken gebeuren vaak ook op lage hoogte, of op de grond. Springen kan in zulke gevallen niet.”

„Al komt een vliegtuig in nood op het juiste hoogteniveau om te springen”, vult Kensenhuis aan, „dan nog kun je niet met vierhonderd man tegelijk uit een 747 komen”.

Uit een vliegtuig met een kruissnelheid van 700 km/uur springen is sowieso een stuk moeilijker dan een zwemvest omdoen. Benedictus: „Een normale springopleiding duurt een week. In groepen springen moet met veel discipline gebeuren. Spring je tegelijk of te snel na elkaar, dan is de kans dat je in andermans parachute terechtkomt zeer groot.”

Je kunt ook niet op iedere plek uit een passagiersvliegtuig springen, doordat de motoren in de weg zitten. Verder is een normaal passagiersvliegtuig als een opgeblazen ballon: voor het comfort van de reizigers is de druk in een vliegtuig hoger dan daarbuiten. „De deuren kunnen dus niet zomaar open.”

Kensenhuis: „Als een vliegtuig in de problemen is, probeert de piloot altijd een noodlanding te maken. Liefst op land, maar als het echt niet anders kan op water. Zwemvesten hebben dus toch iets meer zin. ”

Janna Laeven