Veel oude bekenden in nieuwe seizoen

Voetbal, In De Hoofdrol en een soort Ja Zuster Nee Zuster.

De publieke omroep biedt de tv-kijkers in het najaarveel oude bekenden.

Yvon Jaspers maakt weer een serie Boer zoekt vrouw Yvon Jaspers presenteert ook Over mijn lijk Yvon Jaspers is ook te zien in Yvon in de buurt Foto KRO
Yvon Jaspers maakt weer een serie Boer zoekt vrouw Yvon Jaspers presenteert ook Over mijn lijk Yvon Jaspers is ook te zien in Yvon in de buurt Foto KRO KRO

Vraag iemand op straat naar de tune van Studio Sport en iedereen zingt ‘tátata tatatataaa’. Iedere televisiekijker kent de beginmelodie van het sportprogramma. Zo leek het in ieder geval gistermiddag in Baarn. In een filmpje tijdens de najaarspresentatie van de publieke omroep zongen ‘gewone’ mensen vol overtuiging de Studio Sport-tune. De video illustreerde de terugkeer van de voetbalsamenvattingen bij de publieke omroep. „Ik sta te popelen om met het nieuwe seizoen te beginnen”, zei verslaggever Tom Egbers gisteren.

Het eredivisievoetbal is niet de enige oude bekende die het komend seizoen terugkeert op Nederland 1, 2 en 3. De najaarspresentatie in Studio Baarn bood een weerzien met bekende programma’s en presentatoren. Een flitsende show, stampende muziek, een scherpe montage van alle beelden, maar weinig vernieuwende formats.

In De Hoofdrol keert bijvoorbeeld terug. De naam is weliswaar anders, het heet nu This Is Your Life - maar het programma waarin een bekende Nederlander de hoogtepunten van zijn of haar leven krijgt voorgeschoteld ademt „het rijke AVRO-verleden”. Frits Sissing moet Mies Bouwman doen vergeten. Voor iedereen met heimwee naar de „koningin van de Nederlandse tv” duikt themakanaal Hilversum Best dit najaar overigens in de archieven van Bouwman.

Ook Ja Zuster Nee Zuster maakt een comeback, al zegt de VARA dat niet met zoveel woorden. De nieuwe serie Gebak van Krul combineert net als JZNZ drama, comedy en musical. Het programma speelt in een banketbakkerij in de Jordaan en musicalster Henk Poort speelt de bakker. Meer nieuw drama: Het Vrije Schaep (KRO), waarin de cast van de comedyserie ‘t Schaep met de Vijf Poten nu een camping leidt; Flow (NPS), drama vol hiphop, soul en r&b; en bekende misdaadseries als Spoorloos Verdwenen (AVRO), Vuurzee (VARA) en Flikken Maastricht (TROS).

Jan Smit keert terug in een nieuw muziekprogramma, Frans Bauer presenteert Bananasplit, maar een echt bijzonder weerzien beleeft Jeroen Pauw. Hij maakt een nieuw en origineel interviewprogramma getiteld Vijf Jaar Later. Pauw interviewde in 2003 onder anderen Theo van Gogh, Katja Schuurman en Reinout Oerlemans, liet vervolgens de gesprekken over onder meer ambities, dromen en de actualiteit vijf jaar op de plank liggen en keert nu terug naar zijn toenmalige gesprekspartners. Met uitzondering natuurlijk van de vermoorde Theo van Gogh, over wie Pauw een speciale uitzending maakt.

De serie zou kunnen uitgroeien tot een Nederlandse variant van de bekende reeks Seven Up! waarin regisseur Michael Apted elke zeven jaar een aantal gewone Britten volgt.

„Nederlanders geven wel eens af op de grote belangstelling van Amerikanen voor bekende mensen”, zegt presentator Max Westerman, „maar ze lijken zelf ook gepreoccupeerd door Bekende Nederlanders.” De oud-correspondent van RTL Nieuws maakt het komende seizoen voor de KRO een serie over de dingen die hem opvallen in Nederland. Westerman ‘herintegreert’ in Nederland, na 25 jaar wonen en werken in de Verenigde Staten.

De publieke omroep benut het komend seizoen de populariteit van kijkcijferkanonnen Paul de Leeuw en Yvon Jaspers ten volle. Beide presentatoren verschijnen in minstens drie programma’s op het scherm. De Leeuw maakt een nieuwe seizoen van zijn amusementsprogramma Mooi! Weer De Leeuw, op uitdrukkelijk verzoek van netmanagement en VARA-directie. De Leeuw zei eerder liever een innovatief late night-programma te willen maken. Hij presenteert ook Ranking the Stars (BNN) en zit in de jury van Op zoek naar Joseph (AVRO). In deze afvalrace zoekt Joop van den Ende een hoofdrolspeler voor de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Vorig jaar zocht (en vond) Van den Ende de hoofdrolspeelster voor de musical Evita.

Yvon Jaspers keert pas in mei terug met een nieuwe serie Boer zoekt vrouw. Voor die tijd zendt de KRO een aantal specials uit over boeren uit eerdere series. Dit najaar is Jaspers ook te zien in het BNN-programma Over mijn Lijk en Yvon in de buurt „Het spannendste wat ik ooit heb gedaan”. Ze belt in een wildvreemde straat aan bij een huis en gaat op zoek naar het verhaal van de persoon die opendoet.

De publieke omroepen legden gisteren ook herhaaldelijk de nadruk op het feit dat zij programma’s maken die de commerciële omroepen niet willen of kunnen maken. Veel aandacht is er voor wetenschap en geschiedenis. Geert Maks In Europa beleeft deel 2 en Charles Groenhuijsen presenteert Het Verleden van Nederland. Consumentenprogramma’s als Radar en Kassa kan alleen de publieke omroep maken, aldus Radar-presentatrice Antoinette Hertzenberg. „Je kunt geen grote bedrijven aanpakken als je ook de belangen van adverteerders moet dienen.”

Henk Hagoort, de nieuwe bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep, prees gisteren de „creatieve explosie” van de publieke omroep. Een gevolg van de inrichting van ons publieke bestel, aldus Hagoort. „Creatieve competitie tussen zelfstandige omroeporganisaties. Dat is het hart van onze publieke omroep.”

    • Jan Benjamin