Tornadozeilers vijfde, tafeltennissters ook klaar

De Nederlandse taekwondoka Dennis Bekkers is er gisteren niet in geslaagd een medaille te behalen. In de klasse tot 68 kilogram verloor hij van Taejin Son, maar kreeg recht op een herkansing toen de Zuid-Koreaan de finale bereikte. In die herkansing verloor Bekkers met 3-2 van de Turk Servet Tazegul, de Europees kampioen. Over zijn verloren partij tegen Son zei hij: „Dat verlies was een flinke mentale dreun. Omdat ik daarna ook nog zes uur heb moeten wachten, stond ik misschien niet helemaal op scherp tegen Tazegul.”

De Tornadozeilers Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis hebben gisteren in Qingdao geen olympische medaille gewonnen. Het Nederlandse duo eindigde in de medaillerace op de derde plaats. Daarmee werd het tweetal vijfde in het eindklassement.

De Spaanse zeilers en winnaars van het goud in de Tornadoklasse Fernando Echavarri en Anton Paz hebben gisteren het podium beklommen met rouwbanden om hun arm. Ze wilden met hun gebaar de slachtoffers van de vliegramp in Madrid van woensdag eren. Volgens Spaanse media had het IOC het dragen van de rouwbanden verboden. Ook mocht de Spaanse delegatie de nationale vlag niet halfstok hangen in haar deel van het olympisch dorp.

De Nederlandse tafeltennissters zijn gisteren in de kwartfinales uitgeschakeld. Li Jiao verloor in 25 minuten van de regerend wereldkampioene Guo Yue (4-0). Li Jie verloor met 4-1 van Feng Tianwei uit Singapore.

De Nederlandse mountainbiker Bart Brentjens rijdt morgen bij de Spelen zijn laatste grote wedstrijd met een scheurtje in zijn linkerpols. Die blessure liep hij half juni op bij een val, maar werd pas deze week na een MRI-scan vastgesteld.

Het olympisch voetbaltoernooi gaat een toeschouwersrecord behalen. Na de halve finales in het mannen- en vrouwentoernooi staat de teller al op 1,9 miljoen bezoekers. Na de finales en troostfinales zal het toeschouwersaantal de grens van 2 miljoen voorbij gaan en dat is nog nooit gebeurd, meldde voorzitter van de FIFA Joseph Blatter gisteren. Gemiddeld trok een voetbalwedstrijd tijdens de Spelen 35.130 bezoekers (41.900 bij de mannen en 26.600 bij de vrouwen). In Athene was het gemiddelde 11.033.

De Amerikaanse voetbalsters hebben voor de derde keer een gouden medaille gewonnen op de Olympische Spelen. Tegen Brazilië, net als in Athene (2004) ook finalist, werd slechts één keer gescoord. Middenvelder Carli Lloyd maakte in de zesde minuut van de verlenging de verlossende treffer: 1-0. Duitsland won brons na een 2-0 zege op Japan.

Elsbeth Van Rooy-Vink moet een dag langer wachten voordat ze in Peking in actie mag komen. De olympische mountainbikerace voor vrouwen is wegens regen verzet van vandaag naar morgen.

De Amerikaanse worstelaar Daniel Cormier moest gisteren zijn partij in de klasse tot 96 kilo tegen de Cubaan Michel Batista afzeggen. Een dag voor wedstrijd bleek Cormier ruim ruim zwaarder te zijn dan 96 kilo. Met een dieet kwam Cormier weliswaar weer op het juiste gewicht, maar de Amerikaanse teamarts verbood hem vervolgens mee te doen. Het dieet had te veel invloed op zijn fysieke gesteldheid gehad.

De volleybalsters van Brazilië en de VS staan morgen in de finale van het olympische toernooi. De Braziliaanse vrouwen wonnen gisteren met 3-0 vrij eenvoudig van regerend olympisch kampioen China, de Amerikanen versloegen verrassend het tot dan toe ongeslagen Cuba met 3-0.

De Amerikaanse beachvolleybalsters Kerri Walsh en Misty May-Treanor hebben hun olympische titel van Athene geprolongeerd. In de finale versloeg het koppel uit de Verenigde Staten het Chinese duo Tian Jian/Wang Jie met 2-0. Het brons ging ook naar China. Chen Xue en Zhang Xi wonnen in de strijd om de derde plaats met 2-0 van de Braziliaanse Renata Ribeiro en Talita Rocha.

Japan heeft gisteren de finale van het softbaltoernooi met 3-1 gewonnen van de VS. Australië won brons.