Tientallen doden bij stammentwisten

Khartoum. Mogelijk 70 Arabische stamleden zijn woensdag om het leven gekomen bij gewapende confrontaties tussen twee stammen in het zuiden van de Sudanese regio Darfur. Dit heeft een woordvoerder van een van de groepen gisteren gezegd. De gevechten tussen de nomadische stammen Rizeigat en Misseriya ontstonden door onenigheid over water en agrarisch land. Slechte verhoudingen door eerdere moorden en de grote beschikbaarheid van wapens in de regio zouden ook een rol spelen. ”Iedereen heeft er kalasjnikovs als gevolg van de strijd in Darfur en het zuiden”, aldus Sadig Babo Nimir, hooggeplaatst lid van de Misseriyastam. Hij refereert hiermee aan de Sudanese burgeroorlog tussen het noorden en het zuiden die in 2005 eindigde en de al vijf jaar durende etnische conflicten in Darfur. Bij deze strijd zijn in de voorbije jaren volgens internationale experts zo`n 200.000 slachtoffers gevallen.