Terugtocht Russen uit Gori begint

Georgië heeft bevestigd dat Rusland is begonnen zijn troepen terug te trekken uit de stad Gori. In de VN-Veiligheidsraad zijn Westerse landen hard gebotst met Moskou over de toekomst van de afvallige Georgische regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië.

De secretaris van de Georgische Veiligheidsraad, Alexander Lomaia, bevestigde vanochtend dat Rusland twee controleposten heeft ontmanteld bij de strategisch gelegen stad Gori. Ook zouden pantservoertuigen Gori hebben verlaten. Moskou heeft beloofd dat het zijn troepen uiterlijk vanavond uit Georgië zal hebben teruggetrokken, behalve uit de afvallige regio Zuid-Ossetië en een bufferzone daaromheen.

Rusland weigerde gisteravond in te stemmen met een ontwerp voor een VN-resolutie, opgesteld door Frankrijk en gesteund door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Hierin wordt opgeroepen tot een „onmiddellijke” terugtrekking door Rusland.

De Franse ontwerpresolutie verwijst naar de ‘territoriale integriteit’ van Georgië – het gezag van Georgië over zijn gehele grondgebied, inclusief Zuid-Ossetië en Abchazië. Moskou meent dat Georgië geen aanspraak meer kan maken op ‘territoriale integriteit’ na het militaire optreden van de republiek in Zuid-Ossetië. Het Zuid-Osseetse parlement vroeg Rusland vandaag Zuid-Ossetië als onafhankelijke staat te erkennen. Ook Abchazië vroeg Moskou om erkenning. In een Russische ontwerpresolutie wordt de Georgische territoriale integriteit niet genoemd.

Moskou liet gisteren aan de NAVO weten dat het de militaire samenwerking met het bondgenootschap deels opschort. Die stap is een reactie op het besluit van NAVO-landen deze week om het politieke overleg met Moskou in de NAVO-Rusland Raad voorlopig te bevriezen. De VS zeggen de Russische stap te „betreuren”, maar meent ook dat de militaire samenwerking met Moskou de facto al is opgeschort. De NAVO gelastte kort na het begin van het conflict op 7 augustus een gezamenlijke marineoefening met de Russen af.

De oplopende spanning tussen Washington en Moskou over het Kaukasus-conflict leidde gisteren tot de grootste stijging van de prijzen van ruwe olie in drie maanden. Vandaag stegen de prijzen nog iets verder. In Londen bereikte Brent vanmorgen 120,62 dollar per vat. (AFP, AP, Reuters)

Georgië: pagina 5

Kapitaalvlucht: pagina 11