Televisie Voorkeur

Ronnie Corbett en Barbara Lott speelden een 41-jarige nog thuiswonende man en zijn dominante moeder in de Britse comedyserie Sorry!, die werd uitgezonden tussen 1981 en 1988. Vanavond een terugblik in Comedy Connections. BBC 1, 23.35-0.15u. BBC

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de afdeling ‘Acute Opname’ van het ziekenhuis in Heerlen. Bijna alle patiënten komen via deze afdeling binnen en worden er binnen 48 uur gediagnostiseerd. Het aantal bedden in het ziekenhuis is gedaald van 2.000 naar 600, maar er worden nu meer patiënten behandeld. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Aandacht voor het herkennen van de ziekte van Alzheimer op jonge leeftijd. Bij mensen onder de 65 jaar wordt vaak eerst aan een burn out of een midlifecrisis gedacht. Het duurt dan jaren voordat duidelijk wordt dat het om Alzheimer gaat. Nederland telt zo’n 12.000 jong dementerenden. Ned.2, 20.25-20.50u.

documentaire

Der Jakobsweg. Documentaire over vier jonge mensen die uit verschillende Europese landen een pelgrimstocht maken naar de Spaanse stad Santiago de Compostela. Een tocht waarin ze tot persoonlijke bezinning komen en een Europese verbondenheid leren voelen. Arte, 22.30-0.05u.

informatief

Terzake: Honing en Al-Qaeda. Franse reportage over de duurste honingsoort ter wereld, die verzameld wordt in de vallei van Wadi Doan in Jemen. Toevallig ligt hier ook de bakermat van de familie Bin Laden. De honing levert de regio veel geld op. Na de aanslagen van 9/11 kreeg Amerika plotseling veel belangstelling voor de honinghandelaars. Ze worden er nu van beschuldigd dat ze geld van Al-Qaeda witwassen. België 2, 20.00-20.45u.

NieuwsLLink. Realityserie over journalistiek in niet-westerse landen. NOS-nieuwslezer Rik van de Westelaken werkte een week samen met collega Ilham Sarkhanli van ITV in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Azerbeidzjan is een jonge democratie die in één klap enorm rijk is geworden door olie- en gaswinning. Het land wil graag bij Europa gaan horen en een voorwaarde hiervoor is een vrije pers. Maar om binnen twee decennia te veranderen van een totalitaire Sovjetrepubliek in een onafhankelijke democratische staat valt niet mee. De pers is er in ieder geval nog erg onprofessioneel. Zowel de staatsmedia als de oppositiemedia zijn spreekbuizen van politieke overtuigingen. Ned.2, 21.20-22.00u.

De waarheid over eten. Tweede aflevering van een zesdelige BBC- serie die laat zien wat eten met ons lichaam en onze gezondheid doet. Vandaag: Hoe blijf je jong en mooi? Velen denken dat een detoxdieet helpt, maar dat valt tegen. En spinazie eten om niet aan de bril te hoeven is ook een sprookje. Verder: de waarheid rond tegenstrijdige berichten over het heilzame één glaasje wijn per dag. En tot slot het waterflesje, onmisbaar attribuut in menig handtasje: hoeveel moet je nou drinken om slank en gezond te blijven? En is kraanwater ook oké? Ned.3, 23.15-0.15u.

Drama

The Tudors. Britse dramaserie over de heerschappij van koning Hendrik de Achtste. Aflevering 4 van de tweede serie. Hendrik blijft volharden in zijn eis aan Sir Thomas More dat die een eed moet afleggen die het gezag van de paus ondermijnt. Dit vergroot de verwijdering tussen Hendrik en More. Anne Boleyn doet intussen alle moeite om Hendrik in het huwelijksgareel te houden. Met o.a. Jonathan Rhys Meyers, Natalie Dormer, James Frain en Peter O’Toole. BBC 2, 22.00-23.00u.

De vloer op. Bekende acteurs improviseren op door Peter de Baan aangereikte spelsituaties. Vanavond: Pierre Bokma met Hadewych Minis, Peter Blok met Lies Visschedijk en Stefan de Walle met Margôt Ros. Ned.2, 22.45-23.15u.

amusement

QI. Humoristische kennisquiz. Vandaag over reclame, Afrika, Aristoteles and alcoholics. Presentatie: acteur Stephen Fry. BBC 2, 23.00-23.30u.

Olympische spelen

Voor het complete programma in Peking verwijzen we naar pagina 8 van deze krant en nrc.nl/spelen

Hoogtepunten van de dag. Hoogtepunten, samenvattingen, commentaren en interviews rond de wedstrijden van vandaag. Ned.1, 20.30-21.35u.

Studio Sportzomer. Mart Smeets live vanuit het HHHuis in Peking. Tafelheer deze week: oud-schaatskampioen Bart Veldkamp. Gasten: de Nederlandse hockeyvrouwen (vandaag hebben ze hun finale gespeeld). Ned.1, 22.15-23.05u.

Rechtstreeks verslag. Live vanuit Peking: honkbal (derde/vierde plaats), voetbal (finale), mountainbike, handbal (finale vrouwen), hockey (derde/vierde plaats manen, Nederland tegen Australië), honkbal (finale), ritmische gymnastiek (finale meerkamp), atletiek, boksen (finales), volleybal (finale vrouwen), tafeltennis (finale enkel mannen), basketbal (finale vrouwen). Ned.1, vanaf 2.25u. Loopt door tot zaterdag 18.00u.