Spanje

Spanje Barcelona In het centrum voor hedendaagse kunst CCCB zijn twee exposities zeer de moeite waard. De eerste gaat over leven en werk van de Britse science-fictionschrijver James. G. Ballard (Sjanghai, 1930) die een toekomst schetste van lege zwembaden, verlaten motels, perversiteiten en onverwachte catastrofes. De expositie, voorzien van veel audiovisuele beelden, gaat van foto’s van zijn jongensjaren in een Japans interneringskamp, via zijn fascinatie met het surrealisme tot zijn steeds celebraler wordende geschriften. De tweede expositie bestaat uit werk van tien Magnum-fotografen. Aan de hand van een film die hun werk heeft beïnvloed, maakten zij audiovisuele installaties, foto’s en films. Voor elke fotograaf is een aparte ruimte gereserveerd. De beelden zijn overweldigend mooi en soms schokkend. J.G. Ballard. Autòpsia del nou mil-lenni. T/m 2 nov. Magnum. 10 seqüències. El cinema en l’imaginari de la fotografia. T/m 7 sept. CCCB Montalegre, 5, Barcelona, di-zo 11-20u, do 11-22u (do 20-22u gratis) 0034 933064100 Vilabertran Het muziekfestival Schubertiada de Vilabertran. brengt ook werk van tijdgenoten van Schubert en van latere componisten. Het muziekfestival, dat duurt tot en met 6 september, wordt gehouden in de 12de-eeuwse kerk van het plaatsje bij Figueres, vanwaar een gratis busdienst naar de concerten voert. Op 23 aug zingt sopraan Juliane Banse, op 27 aug mezzosopraan Angelika Kirchschlager, beiden onder begeleiding van pianist Helmut Deutsch. Ook jong talent krijgt een kans, zoals de Spaanse pianist Juan Martín die op 6 sept de reeks afsluit. T/m 6 sept. Concerten op 23, 27, 30 aug, 5, 6 sept, 21u. Kerk Santa María, Vilabertran. 0034 972500117, www.schubertiadavilabertran.cat En verder T/m 13/10. Máqui- nas & Almas, expositie. Museo Centro de Arte Reina Sofía, Madrid, 0034 91 7741 000, www.museoreinasofia.es

Barcelona

In het centrum voor hedendaagse kunst CCCB zijn twee exposities zeer de moeite waard. De eerste gaat over leven en werk van de Britse science-fictionschrijver James. G. Ballard (Sjanghai, 1930) die een toekomst schetste van lege zwembaden, verlaten motels, perversiteiten en onverwachte catastrofes. De expositie, voorzien van veel audiovisuele beelden, gaat van foto’s van zijn jongensjaren in een Japans interneringskamp, via zijn fascinatie met het surrealisme tot zijn steeds celebraler wordende geschriften. De tweede expositie bestaat uit werk van tien Magnum-fotografen. Aan de hand van een film die hun werk heeft beïnvloed, maakten zij audiovisuele installaties, foto’s en films. Voor elke fotograaf is een aparte ruimte gereserveerd. De beelden zijn overweldigend mooi en soms schokkend.

J.G. Ballard. Autòpsia del nou mil-lenni. T/m 2 nov. Magnum. 10 seqüències. El cinema en l’imaginari de la fotografia. T/m 7 sept. CCCB Montalegre, 5, Barcelona, di-zo 11-20u, do 11-22u (do 20-22u gratis) 0034 933064100

Vilabertran

Het muziekfestival Schubertiada de Vilabertran. brengt ook werk van tijdgenoten van Schubert en van latere componisten. Het muziekfestival, dat duurt tot en met 6 september, wordt gehouden in de 12de-eeuwse kerk van het plaatsje bij Figueres, vanwaar een gratis busdienst naar de concerten voert. Op 23 aug zingt sopraan Juliane Banse, op 27 aug mezzosopraan Angelika Kirchschlager, beiden onder begeleiding van pianist Helmut Deutsch. Ook jong talent krijgt een kans, zoals de Spaanse pianist Juan Martín die op 6 sept de reeks afsluit.

T/m 6 sept. Concerten op 23, 27, 30 aug, 5, 6 sept, 21u. Kerk Santa María, Vilabertran. 0034 972500117, www.schubertiadavilabertran.cat

En verder

T/m 13/10. Máqui- nas & Almas, expositie. Museo Centro de Arte Reina Sofía, Madrid, 0034 91 7741 000, www.museoreinasofia.es