Selectie Film

Wild Child

De Britse filmstudio Working Title lijkt het succesrecept te hebben gevonden voor subtiele komedies. Na onder meer Notting Hill en Love, Actually is ook Wild Child weer geënt op de spanning die ontstaat waar Amerikanen en Britten elkaar ontmoeten. Ditmaal wordt het wilde Amerikaanse meisje Poppy naar een Britse kostschool gestuurd. En aan het eind heeft iedereen, Brits of Amerikaans, weer wat geleerd. Zeer geestig. Wild Child. Regie: Nick Moore. Met: Emma Roberts, Georgia King, Juno Temple, Sophie Wu, Linzey Crocker, Kimberly Nixon. In 48 bioscopen.

The Dark Night

Donkerder en grimmiger dan ooit: de nieuwe Batman-film van Christopher Nolan. De eigenlijke hoofdpersoon is niet de gemaskerde vleermuisman zelf, maar zijn aartsvijand, The Joker. In die gedaante schittert Heath Ledger; het was de laatste rol die hij speelde voordat hij overleed. Zijn Joker is een anarchist die de maffia wil helpen om Batman uit te schakelen. Het gaat hem niet om het geld, maar om de chaos die hij creëert. Regie: Christopher Nolan. Met: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart. In 90 bioscopen.

WALL-E

WALL-E is de stoutmoedigste onderneming van Pixar sinds ze met Toy Story de eerste avondvullende computer animatiefilm maakten. De film is gebaseerd op een doemscenario: over nog geen zeventig jaar zal de mensheid de aarde moeten verlaten doordat zij er een onleefbare rotzooi van heeft gemaakt. WALL-E is een vuilnisrobotje, dat op aarde is achtergelaten om de rotzooi op te ruimen. Mensen zijn opgeborgen in het ruimtestation en zijn hulpeloos overgeleverd aan de centrale robot, de kwade genius zoals in wel meer films. Regie: Andrew Stanton. In 54 resp 86 bioscopen (NL)

Il y a longtemps que je t’aime

De film begint met het beeld van een vrouw die rookt in een bar op het vliegveld. Ze wordt opgehaald door haar jongere zus Leá. Juliette is na jaren ontslagen uit de gevangenis waar ze zat voor de moord op haar zoontje. Ze moet in het reine zien te komen met het verleden. Regie: Philippe Claudel. Met: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Frédéric Pierrot. In: 23 bioscopen.

Tropa de elite

Regisseur José Padilha heeft met Tropa de elite een politiefilm op zijn Hollywoods gemaakt, maar dan over Rio de Janeiro. Hij heeft scènes uit de sloppenwijken aan elkaar gemonteerd als flitslicht en er een pompende beat onder gezet terwijl zijn hoofdpersoon, capitão Nascimento, ons per voice-over een lesje Braziliaanse politie geeft. Winnaar van de Gouden Beer. Regie: José Padilha. Met: Wagner Moura, Caio Junqueira.

La graine et le mulet

Weergaloze film over een familie van Noord-Afrikaanse komaf in Marseille, die niet over het geloof gaat. Twee zaken zorgen ervoor dat het een van de mooiste films van de afgelopen jaren is: de stilering in de regie en het spel van de acteurs. Regie: Abdellatif Kechiche. Met Habib Boufares, Hafsia Herzi, Bouraouia Marzouk. In 6 bioscopen.

De brief voor de koning

Regisseur Pieter Verhoeff heeft op voorbeeldige wijze een van de populairste Nederlandse jeugdboeken ooit verfilmd. Zijn versie van De brief voor de koning is een warme avonturenfilm geworden, waarin de actie nooit de menselijke kant overschaduwt. Yannick van de Velde is een overtuigende Tiuri, die eerst aarzelend maar steeds zelfverzekerder de opdracht aanvaardt waar ridder Edwinem voor vermoord is. In 80 bioscopen