Selectie

Robeco Zomerconcerten

Topdirigenten dirigeren ook ’s zomers in het Amsterdamse Concertgebouw. Bij Mariss Jansons en het Concertgebouw klinkt 28 aug muziek van Messiaen, Poulenc en Bruckner. Sir Colin Davis dirigeert 30 aug het Gustav Mahler Jugendorchester in het Vioolconcert van Sibelius (solist: Nikolaj Znaider) en de Symphonie fantastique van Berlioz. Res en inf: www.robecozomerconcerten.nl

Frysk Festival

Tussen twee gratis concerten van het Noord Nederlands Orkest met opera-meezingers op 28 aug in Groningenin en op 30 aug de Blauwestad in het Oldamtmeer geeft het NNO op 29 aug in Leeuwarden een betaald concert in het Frysk Festival. Maar daar zingen ook sopraan Nynke Laverman en tenor Albert Bonnema mee. Het Frysk Festival, dat biedt van 22 t/m 31 aug veertig evenementen met theater, film, muziek, poëzie en locatiekunst.Inf: www.fryskfestival.nl; www.nno.nu

Klanken aan ’t IJ

Taal is geen probleem bij het Festival Klanken aan ’t IJ, want het gaat om geluid en beeldtaal. Geld is ook geen probleem, want het festival is gratis. Geluidskunstenaars combineren beeldende kunst en technologie tot geluids installaties. 29 aug t/m 7 sept. Inl: www.klankenaantij.nl

Festival Oude Muziek

Het Utrechtse Festival Oude Muziek opent 29 aug met een ‘authentieke’ uitvoering van Stravinsky’s balletmuziek Le sacre du printemps. Maar verder is het festival dit jaar voor negentig procent gewijd aan Spaanse meestemmige muziek uit het tijdperk 1500-1700, toen Spanje een wereldmacht was: de ‘Siglos de Oro’, de ‘Eeuwen van Goud’. In meer dan vijftig concerten klinkt Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek „met een verrassend laag olé-gehalte”, zoals het festival zelf zegt. T/m 7 sept. Inf: www.oudemuziek.nl

Het temmen van de feeks

Toneelgroep Amsterdam begint het seizoen lekker vroeg met de herneming van Shakespeares komedie Het temmen van de feeks uit 2005, met Halina Reijn en Hans Kesting. In de grimmige regie van Ivo van Hove valt er weinig te lachen, de vernedering van de feeks is daarvoor te gruwelijk.Sterke schets van een fascistoïde corpsmilieu. 28-31 aug Amsterdam, schouwburg. Tournee t/m 20 dec. Info www.toneelgroepamsterdam.nl.

Zomergasten

Anders dan die van Bas Heijne, tonen de Zomergasten van Maxim Gorki geen enkel interesse in televisie. Er hangt er wel eentje achter de bar, maar die vertoont Russische soap. Deze zomergasten trachten de verveling te verdrijven met liefde, roddelen en klagen over eigen leegte. In het openluchttheater van het Amsterdamse Bos maakt de groep van Frances Sanders er een vermakelijke toneelavond van. T/m 6 sept. Inl o 020-6433286 of www.bostheater.nl.

Lang en gelukkig

Met deze familievoorstelling stapt het Ro Theater in de Britse traditie van de Christmas pantomime. Rondom het sprookje van Sneeuwwitje bouwt regisseur Pieter Kramer een feestelijke avond vol hansworsterij. Met Arjan Ederveen als de stiefmoeder. 22-24 Aug Amsterdam schouwburg. 27-31 aug Rotterdam schouwburg. Inl.: www.rotheater.nl.

Maarten van Roozendaal

Het Wilde Westen heet de nieuwe liederenshow van Maarten van Roozendaal, en dat is vooral in de muziek goed te horen: Americana, van country via blues tot rock. De zanger lijkt minder misantropisch, al is de satirische scherpte nooit ver weg. 23 Aug Amsterdam, Vondelpark. Inl www.openluchttheater.nl.