Schaeffler neemt genoegen met helft Continental

Een automonteur draagt een Continental-band in een garage in Berlijn. Foto Bloomberg Hektor Boehm, an auto mechanic, carries a Continental AG tire at a Vergoelst garage in Berlin, Germany, on Monday, July 14, 2008. Continental AG, Europe's second-largest tiremaker, accepted Schaeffler Group's takeover bid after the family-owned ball-bearing maker raised its offer by 7 percent. Photographer: Adam Berry/Bloomberg News
Een automonteur draagt een Continental-band in een garage in Berlijn. Foto Bloomberg Hektor Boehm, an auto mechanic, carries a Continental AG tire at a Vergoelst garage in Berlin, Germany, on Monday, July 14, 2008. Continental AG, Europe's second-largest tiremaker, accepted Schaeffler Group's takeover bid after the family-owned ball-bearing maker raised its offer by 7 percent. Photographer: Adam Berry/Bloomberg News BLOOMBERG NEWS

De Duitse bandenfabrikant Continental komt voor 49,99 procent in handen van de kleinere concurrent Schaeffler. De eveneens Duitse producent van auto-onderdelen had een vijandig bod op heel Continental uitgebracht, maar neemt nu genoegen met een minderheidsbelang. Schaeffler betaalt daarvoor een hogere prijs per aandeel (75 euro) dan het eerdere bod van 70,12 euro. Analisten schatten dat het minderheidsbelang Schaeffler tussen de 4,5 en 5 miljard euro kost.

Met de overeenkomst is Continental (152.000 werknemers, omzet 16,6 miljard euro) erin geslaagd een overname van het bedrijf af te wenden, maar de bandenfabrikant offert daarvoor wel zijn topman: bestuursvoorzitter Manfred Wennemer (60), die zich tot nu toe hevig verzet heeft tegen elke samenwerking met Schaeffler, heeft bij de raad van commissarissen zijn ontslag ingediend. Wennemer was sinds 2001 topman en leidde de uitbreiding van Continental naar lagelonenlanden.

In een formele verklaring laat Continental weten de nu bereikte deal „acceptabel” te vinden. Afgesproken is dat Schaeffler (66.000 werknemers, 8,9 miljard euro omzet) zeker vier jaar niet probeert zijn belang verder te vergroten.

Schaeffler zegt zich verder te zullen committeren aan de strategie van Continental om behalve banden ook remsystemen en interieurs van auto’s en vrachtwagens te blijven maken. Wennemer en vertegenwoordigers van de vakbonden beschuldigden Schaeffler ervan het bedrijf te willen opsplitsen om de divisie die autobanden maakt te kunnen doorverkopen. De andere onderdelen van Continental zouden meer synergiemogelijkheden bieden met de activiteiten van Schaeffler, dat zelf onder meer kogelladers voor de textiel-, luchtvaart- en auto-industrie maakt, evenals onderdelen voor motoren en versnellingsbakken. (AP, Reuters)

Breaking views: pagina 15