‘Rusland vanavond weg uit Georgië’

Het Kremlin heeft vandaag beloofd dat de Russische troepen uiterlijk vanavond zullen zijn vertrokken uit alle delen van Georgië behalve Zuid-Ossetië en een bufferzone daaromheen. De VS stellen dat Rusland te lang doet over de aftocht.

Het hoofd van de Georgische veiligheidsraad meldde vanochtend dat het Russische leger aan het wegtrekken is uit de stad Gori diep in Georgië, en dat Rusland heeft beloofd dat dit vertrek vóór 17:00 lokale tijd voltooid zal zijn.

Bij de vooruitgeschoven post Igoeti waren de Russische militairen vanochtend bij zonsopgang hun kamp nog niet aan het afbreken. Bij de stad Poti in Abchazië in het westen van Georgië zag een fotograaf van Reuters vanochtend Russische militairen bezig met het graven van loopgraven.

Het Witte Huis deed vroeg in de ochtend een verklaring uitgaan dat Rusland „nu” Georgië moet verlaten. „Als ze al aan het vertrekken zijn, dan gaat dat met een slakkengang”, zei generaal John Craddock, hoofd van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa. „Het is veel te weinig en gaat veel te langzaam.”

Moskou meldde daarop dat de Russische militairen zich „in de loop van de avond” zullen terugtrekken in Zuid-Ossetië. Het zal nog tien dagen duren tot de strijdkrachten zich van daaruit zullen hebben teruggetrokken naar Rusland, zo berichtte de legerstaf.

Vijfhonderd Russische militairen van de vredesmacht zullen volgens Moskou achterblijven in de veiligheidszone die na beëindiging van het Zuid-Osseetse conflict in 1992 overeen werd gekomen. Deze strekt zich circa zeven kilometer uit buiten Zuid-Ossetië en omvat volgens de toen overeengekomen grenzen ook een stuk van de belangrijkste autoweg die van het oosten naar het westen van Georgië loopt.

Volgens de afspraken die in 1992 zijn gemaakt mogen ook 500 Georgische vredessoldaten in Zuid-Ossetië patrouilleren, maar Rusland heeft gezegd dat het geen Georgiërs meer zal toelaten. Volgens Moskou heeft Georgië door een aanval te lanceren op Zuid-Ossetië het recht van bestuur over deze regio en over Abchazië verloren. Russische vredestroepen mogen op grond van een akkoord uit 1994 ook patrouilleren rond Abchazië.

De Amerikaanse NAVO-ambassadeur Kurt Volker zei gisteren dat Washington Georgië op de avond voor het begin van de actie in Zuid-Ossetië nog heeft gewaarschuwd geen geweld te gebruiken. „Tot op de dag voordat Georgische troepen Zuid-Ossetië ingingen zeiden we: doe het niet, laat je niet een militair conflict in slepen, het is niet in je belang”, aldus Volker. (AP, Reuters, AFP)

Reportages uit Tbilisi op nrc.nl/georgie

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Poti

In het bericht Rusland vanavond weg uit Georgië (22 augustus, pagina 5) staat dat de Georgische havenstad Poti in Abchazië ligt. Poti ligt circa dertig kilometer ten zuiden van de Abchazische regiogrens.