Ruiters naast podium, doping springpaarden

De Nederlandse springruiters Marc Houtzager en Angelique Hoorn hebben gisteren net naast de medailles gegrepen bij de finale in Hongkong. De olympisch debutanten kregen over twee manches slechts vier strafpunten, maar kwamen in de barrage om het brons net te kort tegen de Amerikaanse Beezie Madden. De Canadees Eric Lamaze won goud, de Zweed Rolf-Goran Bengtsson zilver. Gerco Schröder haalde de tweede manche niet; hij reed geen foutloos parcours.

De finale werd overschaduwd door het bericht dat vier springpaarden op doping zijn betrapt bij een willekeurige controle. De overkoepelende hippische organisatie FEI maakte enkele uren voor de ontknoping bekend dat de paarden van de Duitser Christian Ahlmann, de Braziliaan Bernardo Alves, de Ier Denis Lynch en de Noor Tore Andre Hansen capsaicin toegediend hadden gekregen Capsaicin is een bestanddeel van Spaanse pepers dat het uithoudingsvermogen vergroot. Twee van de vier ruiters stonden na de drie kwalificatieproeven in de top tien: Hansen bezette de eerste plaats, Lynch achtste. Zij werden gisteren samen met Ahlmann en Alves uitgesloten van deelname bij de individuele springfinale. Bovendien bestaat de kans dat de Noorse equipe na contra-expertise de bronzen medaille van de landenwedstrijd moet inleveren. Daardoor zou Zwitserland opschuiven naar de derde plaats, Nederland naar de vierde.

Ook de vorige Spelen werden in het hippisch circuit overschaduwd door dopingzaken. De Duitse ploeg moest vier jaar geleden in Athene het goud inleveren na een positieve test van het paard van Ludger Beerbaum, de olympisch kampioen van Barcelona, die gisteren met vier strafpunten zijn kans op brons verspeelde. De Ier Cian O’Connor raakte toen zijn individuele gouden medaille kwijt.

Hoorn was „supertevreden” over haar eerste olympische optreden. „In de barrage om het brons raakte ik de balk licht”, zei ze per telefoon vanuit Hongkong. „Daar baal ik van, maar al met al mag ik zeker niet klagen.”