Rechter: muziek luisteren op internet mag tot de landsgrens

Rotterdam. Coldplay luisteren via de website 3voor12? Dat mag, omdat de VPRO daarvoor een licentie heeft aangevraagd bij auteursrechtenorganisatie Buma. Wat niet meer mag, is dezelfde website opzoeken in Duitsland en dan Coldplay luisteren - muzieklicenties zijn niet altijd geldig op websites die ook in het buitenland te bereiken zijn. Dat althans blijkt deze week uit een gerechtelijke uitspraak. De rechter in Haarlem bepaalde woensdag dat auteursrechtenorganisatie Buma geen licenties meer mag geven voor ”onlinemuziekgebruik buiten Nederland”. De Britse muziekrechtenorganisatie Performing Right Society (PRS) won een kort geding tegen Buma. Daarin eiste PRS dat Buma voor internetgebruik geen licenties meer zou aanbieden voor hun repertoire, zoals bijvoorbeeld de liedjes van Coldplay, als het gaat om websites die buiten Nederland op te vragen zijn. Het gevolg van de uitspraak zou zijn dat de eigenaren van websites wereldwijd voor liedjes van verschillende artiesten steeds toestemming moeten vragen aan elke nationale auteursrechtorganisatie.