Proces-Karadzic niet door Orie

De Nederlandse rechter Fons Orie wordt vervangen in het proces tegen de Bosnisch-Servische oud-politicus Radovan Karadzic. Dat heeft de president van het Joegoslavië-tribunaal, de Italiaan Fausto Pocar, gisteren besloten. Karadzic diende deze week een officieel wrakingsverzoek in, maar het besluit is genomen om een procestechnische reden. Karadzic beschuldigde Orie van vooringenomenheid, omdat hij rechter was bij het proces tegen Momcilo Krajisnik, rechterhand van Karadzic.

Orie was drie weken geleden de rechter bij de eerste voorgeleiding van Karadzic. Pocar heeft besloten dat het daarbij blijft. Dat heeft een technische reden. Voor de arrestatie van Karadzic zou de rechtszaak tegen Karadzic worden samengevoegd met die van de voormalige Joegoslavische legerleider Perisic. Na de arrestatie werden de zaken echter niet samengevoegd. Daarop besloot Pocar het Karadzic-proces toe te wijzen aan een andere kamer. Daarvan is niet Orie de voorzittend rechter, maar de Jamaicaan Robinson. (NRC)